La o luna dupa ce
liberalii faceau un apel
la democrati sa lase disputele deoparte si sa fie solidari in ceea ce priveste guvernarea, situatia existenta arata ca cei doi parteneri de Alianta sunt departe de a se intelege.

La 6 iulie, Delegatia Permanenta a PNL adopta o rezolutie in care cerea PD sa lase la o parte disputele, sa respecte protocolul Aliantei, sa isi asume, cu aceeasi seriozitate ca si liberalii, obiectivele comune ale guvernarii. Rezolutia PNL venea dupa scandalul provocat de liberali prin solicitarea de retragere a trupelor romane din Irak, solicitare respinsa de CSAT. In acest scandal, PNL si PD, desi partenere de Alianta, s-au situat pe pozitii opuse, liberalii fiind aspru criticati de democrati ca au luat decizia fara
sa-i consulte nici pe ei, nici restul partidelor din coalitie.
PD, RETICENT. Liderul PD, Emil Boc, a raspuns rezolutiei PNL, precizand ca, de principiu, democratii nu resping nici o oferta de colaborare, ca vor continuitate, dar in conditiile respectarii angajamentelor asumate in campania electorala, in programul de guvernare si in protocolul Aliantei. Boc a aratat ca Alianta are ""probleme"" in rezolvarea situatiei din sanatate, din invatamant, precum si in realizarea descentralizarii, a restructurarii Guvernului. El a amintit de problema mentinerii unei ""pozitii coerente"" intre PNL si PD, exemplul ""renuntarilor"" la alegerile anticipate si la angajamentele internationale fata de NATO si SUA.
UN NOU ATAC. In ciuda acestui raspuns diplomat, democratii si liberalii au continuat
sa-si dea la picioare. Astfel, la doar o saptamana dupa apelul PNL, ministrul democrat Radu Berceanu a iesit public si a pus problemele din Alianta pe seama ostilitatii liberalilor. ""Eu stiam ca daca un domn cere in casatorie o doamna, nu e intampinat cu ostilitate"", a spus Berceanu, precizand ca acesta este motivul pentru care PD si PNL nu au reusit sa ""ajunga la o casatorie"". Premierul Tariceanu a explicat insa ca atat timp cat PNL si PD ""se intalnesc"" in problemele importante, nimeni nu le poate cere liberalilor si democratilor sa se si iubeasca. De altfel, Berceanu l-a acuzat atunci si pe Tariceanu, reprosandu-i ca ""a trecut pe terenul presedintelui Basescu"". ""S-o fi gandit ca nu mai e nimic de facut in guvernarea si administrarea tarii si a intrat pe terenul presedintelui"", spunea ministrul democrat.
ANTICIPATE. Si cum nu putea sa treaca nici o saptamana fara contre intre PNL si PD, la scurt timp a aparut o noua tema de disputa: alegerile anticipate. Astfel ca declaratiile liderului PD, Emil Boc, potrivit carora ""alegerile anticipate sunt necesare in 2007, pentru a conferi o majoritate politica stabila, capabila sa conduca Romania, si nu una fluctuanta, asa cum este acum"", ii determina pe liberali sa abordeze subiectul intr-o sedinta la varf.
""PNL este un partid al normalitatii. Fiind un partid al normalitatii, este in afara conduitei noastre sa premeditam situatii atipice. De aceea, ideea de a premedita alegeri anticipate la anul este pentru noi o inadecvare, pentru ca normalitatea este aceea de a guverna"", declara, la sfarsitul sedintei, purtatorul de cuvant al PNL, Varujan Vosganian.
DEMISIE. Nici nu se stingeau bine disputele pe tema anticipatelor, ca vicepresedintele PD, Cezar Preda, iese si pune iar paie pe foc, batandu-le obrazul colegilor din PNL ca au o atitudine pasiva in cazul ministrului liberal al Apararii, Teodor Atanasiu, ceea ce ar putea dauna Aliantei. In opinia lui Preda, PNL ar fi trebuit sa procedeze asemenea PD, care, atunci cand unui membru al partidului ii este dovedita vinovatia, acestuia ""nu ii mai este asigurat spate politic"". De altfel, Preda le-a cerut demisia lui Atanasiu si liberalilor sa se lepede de el la scurt timp dupa ce CSAT a respins propunerea de retragere a trupelor din Irak. Intre timp, Atanasiu a devenit si obiectul unei comisii speciale de ancheta constituite la Cotroceni in urma a doua plangeri penale depuse impotriva lui de consilierul prezidential Adriana Saftoiu si de deputatul PSD Eugen Bejinariu. Cum comisia se si apucase de treaba, liberalii facusera un apel la ""echidistanta"" presedintelui Traian Basescu, exprimandu-si speranta ca procedura inceputa la Cotroceni nu are legatura cu propunerea PNL de retragere a trupelor. Mai tarziu, in plin scandal ""fuga lui Hayssam"", PNL avea sa-l taxeze pe ministrul democrat al Internelor, Vasile Blaga, cerandu-i acestuia socoteala despre cum a fost posibil
sa-l scape pe sirian.
CUTREMUR IN SERVICII. Ca PNL si PD se situau pe pozitii din ce in ce mai divergente a demonstrat-o si atitudinea lor dupa demisiile sefilor serviciilor secrete, liberalii insistand ca inlocuitorii lor sa fie profesionisti, si nu desemnati in virtutea algoritmului politic. Vicepresedintele democrat Cezar Preda a declarat ca PD nu a avut, nu are si nu va avea propuneri pentru functiile de conducere in cadrul serviciilor secrete si l-a atacat pe aceasta tema pe liberalul Eugen Nicolaescu. ""L-am vazut pe ministrul Sanatatii, pe care oamenii il asteptau cu o declaratie privind deblocarea crizei din sistemul sanatatii, si nu sa discute despre serviciile secrete si propunerile de un an ale liberalilor. Imi pare mai mult o lupta dupa ciolan decat a interes national pentru populatie si pentru programul de guvernare. Eu ma dezic de astfel de comportamente si ii rog pe toti oamenii politici, si din PD, si din PNL, sa nu mai faca asemenea afirmatii privind preocuparea noastra dupa posturi"", a afirmat vicepresedintele PD, aratand totodata ca propunerile pentru sefia serviciilor apartin constitutional presedintelui si Parlamentului in intregul sau.
RESTRUCTURARE. Numai ca preocuparea celor doua partide pentru posturi avea sa izbucneasca intr-un nou conflict o saptamana mai tarziu, cand Tariceanu anunta reducerea numarului de secretari de stat, in intreaga administratie, in medie cu 30%. Primul care a iesit la atac si a exprimat nemultumirea PD fata de acest demers a fost ministrul Transporturilor. Potrivit lui Berceanu, ""PD este cel care a lansat si a cerut insistent aceasta restructurare"", democratii retragandu-si chiar vicepremierul, iar premierul le-a spus atunci ca acest proces nu este necesar, ""pentru ca ar pune probleme de eficienta"". ""E ca si cum domnului prim-ministru, stand la spital si asteptandu-si RMN-ul, i-a venit ideea restructurarii"", a aratat democratul, adaugand ca propunerea lui Tariceanu ""este ceva ce noi cerem de luni de zile"". Lui Berceanu i-au urmat prin opozitia de a-si reduce numarul de secretari ministrul Justitiei, Monica Macovei, si cel al Educatiei, Mihail Hardau.
I-a completat ministrul Vasile Blaga, care, printr-un comunicat, a transmis ca ""PD doreste o restructurare reala a tuturor institutiilor statului, si nu o cosmetizare de dragul imaginii"".

""MONSTRUOASA COALITIE""