Militarii americani sunt invidiosi pe latinitatea noastra. Intr-un articol publicat in cotidianul american The Kansas City Star, jurnalistul Lee Hill Kavanaugh devine portavoce al militarilor Pentagonului trimisi sa securizeze pacea in Afganistan.
Militarii americani sunt invidiosi pe latinitatea noastra. Intr-un articol publicat in cotidianul american The Kansas City Star, jurnalistul Lee Hill Kavanaugh devine portavoce al militarilor Pentagonului trimisi sa securizeze pacea in Afganistan.


Autorul articolului observa ca la bazele din Afganistan, unde se afla laolalta 3.000 de militari ai coalitiei, haina militara nu tradeaza firea umana. Cu bune si cu rele, cei 3.000 de militari trebuie sa se impace si sa-si exercite indatoririle pentru care se afla acolo.
O BISERICA ATRAGATOARE. Americanilor de la baza din Kandahar nu le convine deloc ca romanii au propriul loc de rugaciune - o bisericuta ortodoxa ridicata anul trecut cu ajutorul unor arhitecti din Statele Unite.
Militarii celei mai puternice tari din lume sunt de parere ca biserica - in stil gotic, cu o clopotnita si o cruce uriasa de culoare alba - poate atrage atentia insurgentilor.
LA PLAJA PE BUNCAR. Americanii sunt suparati foc si pentru ca militarii romani au prostul obicei sa faca plaja pe acoperisurile buncarelor ca si cand acolo, la Kandahar, ar fi o statiune turistica. Trimisii Pentagonului sunt contrariati si pentru ca romanii nu le cunosc limba. De fapt, cu exceptia gradatilor, nimeni nu prea stie engleza in bazele din Afganistan sau din Irak.
Frustrarile sunt si mai mari cand vine vorba despre purtatul uniformei, capitol la care americanii au cele mai stricte reguli. Ei poarta uniforma oriunde s-ar afla. Nu la fel se intampla insa cu romanii, britanicii si olandezii, care se afiseaza cu tot felul de tinute civile atunci cand li se termina ziua de lucru.
""Aproape in fiecare zi, cand soarele e sus pe cer, femei si barbati imbracati in minuscule costume de baie europene se astern la plaja pe acoperisurile buncarelor de ciment"", spune un american. ""Dezgustator"", comenteaza un alt militar.
LACUSTELE. Nemultumirile si frustrarile sunt numeroase in randurile militarilor aflati la mii de kilometri de casele lor. Americanii au cateva nemultumiri precise: ""Pe uniformele romanilor sunt doua nuante de culori de camuflaj, nu trei, ca pe uniformele noastre. Fetele romanilor nu sunt proaspat barbierite. Militarii romani se distreaza la popota, vorbesc si rad fara ca in jurul lor cineva sa-i inteleaga. Putini dintre aceia care vorbesc engleza spun ca americanii mananca prea multa carne"". Militarii americani se plang ca romanii mananca prea multi struguri, capsuni si mere. ""Sunt ca un roi de lacuste, care halesc toate fructele si nu lasa nimic in urma lor"", spune un camarad de arme al Unchiului Sam.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.