Intre a€™85 si a€™90, Abra a fost unul dintre cele mai respectate grupuri ale scenei rock de la noi. Timisorenii i-au impresionat pe toti ""degustatorii"" de muzica de calitate printr-o mare virtuozitate, dar si prin

Intre a€™85 si a€™90, Abra a fost unul dintre cele mai respectate grupuri ale scenei rock de la noi.

Timisorenii i-au impresionat pe toti ""degustatorii"" de muzica de calitate printr-o mare virtuozitate, dar si prin curajul de a canta in trei structuri complexe, pline de ""acrobatii ritmice"". Initial cvintet, Abra a ajuns sa se simta bine in formula de trio: Adrian Schwartz-Dinu - chitara, voce, Christian Podratzky - chitara bas si Vali Potra - tobe, ultimii doi avand la activ ani buni de cantat impreuna.
ROCK BAROC. Din a€™86 pana in a€™90, Podratzky canta (in paralel) si cu Pro Musica - in a€™88 apare LP-ul ""Rockul baroc"", iar in a€™90 Dinu canta pe albumul ""Risipitorul de iubire"" al lui Nicu Alifantis. In a€™88 cei trei Abra au luat ""tot"" la festivalurile studentesti si au fost desemnati chitaristul nr. 1, basistul nr. 1 si tobosarul nr. 1, respectiv trupa nr. 1 la faza finala a ""Cantarii Romaniei"". Abra canta la ""concertele Revolutiei"" din a€™90 (in Timisoara - sala Olimpia si Bucuresti - Polivalenta). Dupa care Adrian si Christian dispar din peisajul muzicii romanesti si se stabilesc in Germania, in timp ce Vali continua sa ""combata"" in tara, colaborand cu Arca, A.G. Weinberger si (din 1997) cu Blazzaj.
DOUA DISCURI. Cu cei din urma, Vali inregistreaza doua albume: ""Atentie! Blazzaj"" si ""Macadam"". In Germania, Dinu (ajuns Schwartz-Dinu) prinde prin concurs un post de profesor de muzica si, in paralel, repune pe picioare Abra cu muzicieni nemti, dar, din cand in cand, si cu romani (Misu Farcas apoi Tucu Bleich). Au rezultat albumele ""The Boat"" (a€™93) si ""Your Discovery"" (a€™97) si ""Leaving you"" (2000). Christian Podratzky se ocupa de grafica si a cantat in cateva trupe germane precum Ira Hayes, Andy Clark (ex. David Bowie, Jeff Beck), Poems for Laila, Nikolai Tomas, Nadja Petrick & The Visitors si a concertat in Germania, Austria, SUA.
In vara lui 2003, la initiativa lui Vali, Abra inregistreaza ""La frumusetea ei"", de care cei trei sunt (deocamdata) foarte mandri. Dupa ce a obtinut ""consimtamantul"" de la Christian si Adrian, din Germania, a inceput alegerea materialului si stabilirea structurilor muzicale, care s-au facut in Heppenheim, Germania, in iunie 2003.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.