Astazi, de la Uricani si pana la Lonea, toata Valea Jiului petrece. 6 august este considerata
in Romania Ziua Minerului.

Sorin Anghel (text)
marin raica (foto)

Dupa Revolutia din a€™89, imaginea multor domenii de activitate din Romania s-a inrautatit. Toti vrem sa ajungem directori sau intr-o functie care sa insemne cat mai putina munca. Una dintre ramurile economiei in care se munceste cel mai mult este mineritul, numai ca cei care lucreaza in acest domeniu nu sunt priviti deloc cu ochi buni.
TABLOU. Imaginea proasta de acum este cauza mineriadelor care i-a avut ca protagonisti pe locuitorii din Valea Jiului. Acum toti regreta acele actiuni, incercand sa arate lumii adevarata fata a minerilor. Iar ca sa descoperi adevarul este musai sa mergi la fata locului. Atmosfera nu este una la fel de vesela ca pe Litoral, acolo unde acum petrece tot romanul. In schimb, peisajul este mult mai colorat decat griul la care te-ai fi asteptat.
CIFRE. Cel mai mare oras din zona, considerat Capitala Vaii Jiului, este Petrosani, cu 46.000 de locuitori. Tot aici se afla si sediul Companiei Nationale a Huilei, care are in clipa de fata 11.800 de angajati. Societatea este in continua restructurare, pana cand va deveni eficienta si va aduce profit statului roman. Zilnic, se extrag cam 12.000 de tone de carbune, la sfarsitul anului rezultand peste 3 milioane de tone de huila.

SCHIMBARE. Locul tarnacopului a fost luat de mult timp de catre pikamer