Guvernul italian a aprobat vineri un decret care reduce la jumatate perioada necesara pentru obtinerea cetateniei. Astfel, pentru a deveni talieni cu acte, imigrantii trebuie sa demonstreze ca se afla pe teritoriul italian de cinci ani. Prin decizia
Guvernul italian a aprobat vineri un decret care reduce la jumatate perioada necesara pentru obtinerea cetateniei. Astfel, pentru a deveni talieni cu acte, imigrantii trebuie sa demonstreze ca se afla pe teritoriul italian de cinci ani. Prin decizia de ieri, Executivul condus de Romano Prodi a pus capat procedurilor dificile existente pana in prezent. Masura va facilita integrarea in societatea italiana in special a imigrantilor care au o slujba.
CIFRE. Conform prevederilor noii legi, se estimeaza ca 1,5 milioane de straini aflati pe teritoriu italian ar putea deveni cetateni ai Peninsulei pana in anul 2008, apreciaza organizatia catolica Caritas, citata de AFP. Estimarile acestei organizatii foarte active in interiorul comunitatii de imigranti sunt contrazise de ministrul de Interne, Giuliano Amato. ""Trebuie sa avem grija cand discutam despre astfel de cifre. In prezent ne confruntam cu 10.000 de solicitari de cetatenie pe an, in conditiile in care solicitantii au nevoie sa fi petrecut 10 ani in Italia. Ne asteptam ca numarul cererilor sa se ridice la 18.000 anual, in conditiile noii legi"", a spus ministrul.
PENTRU COPII. Copiii nascuti in Italia din parinti straini vor putea, potrivit legii, sa solicite cetatenia italiana la majorat. Conditia este ca, la nasterea copilului, tatal sau mama sa fi fost rezident in Italia de cel putin cinci. Giuliano Amato prezentat o statistica ce arata ca din comunitatea de imigranti vin pe lume anual 50.000 de copii.
O lunga perioada, Italia a fost o tara de unde oamenii plecau in cautarea unui trai mai bun. Situatia
s-a inversat in ultimii ani. Daca in 2000 au emigrat in Italia 1,3 persoane, numarul lor a fost de 2,4 in 2004, urmand sa ajunga la 3 milioane in acest an, indica studiile efectuate de organizatia Caritas. (Irina Cristea)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.