Formatia Tiamat va concerta pentru prima data in Romania la 23 septembrie, la Sala Agronomia. Inainte de-a ajunge la Bucuresti, trupa suedeza va mai canta in Ucraina si Germania. Johan Edlund, liderul grupului, confirma zilele trecute, in stilu

Formatia Tiamat va concerta pentru prima data in Romania la 23 septembrie, la Sala Agronomia. Inainte de-a ajunge la Bucuresti, trupa suedeza va mai canta in Ucraina si Germania.

Johan Edlund, liderul grupului, confirma zilele trecute, in stilul caracteristic, zvonul care circula de ceva vreme pe plaiurile mioritice: Tiamat vine la Bucuresti. ""Romani, pregatiti-va cu usturoi, noi va vom aduce metalul!"", le-a spus Johan fanilor.
ISTORIE. Formatia figureaza printre initiatorii curentului gothic, la inceputul anilor a€™90, disputandu-si intaietatea cu la fel de cunoscutul grup Paradise Lost. Tiamat s-a infiintat in 1987, suferind de-a lungul timpului o serie de modificari ale componentei. ""Dictatorul"" Edlund, asa cum i s-a spus, este un caz poate unic in industria metalului: in 1994 si-a concediat toti colegii (unii revenind ulterior), insa trupa a ramas in topuri! Mai mult, in noua formula au scos cel mai de succes album al lor, ""Wildhoney"". In timpul istoriei sale, Tiamat a trecut printr-un sir de metamorfoze, de la black metal pina la sound-ul astral deschis influentelor. Albumul lor de debut, ""Sumerian Cry"", a primit fara indoiala un raspuns favorabil din partea criticii, iar al doilea disc, ""The Astral Sleep"", a demonstrat o crestere substantiala. Prin al treilea album, ""Clouds"", trupa a dezvaluit deja primele semne pentru ceea ce avea sa urmeze. Succesul a fost previzibil: cu ""Wildhoney"", Tiamat a prezentat o adevarata capodopera, care a ajuns rapid pe primul loc in topul vanzarilor casei de discuri Century Media.
MITOLOGIE. Presa a fost entuziasmata de magnificele lor calatorii in sound-ul Pink Floyd si a atestat ca trupa a inregistrat o poveste clasica pe care am putea s-o clasificam drept ""iubire si spatiu atmosferice"". Doi ani si jumatate dupa aceea, urmatorul disc, ""A Deeper Kind Of Slumber"", a dezvaluit o formatie mai putin rigida, dar mai inspirata, cu un sound si mai intunecat, usor de reperat si pe ""Skeleton Skeletron"" sau ""Judas Christ"". De altfel, ""Prey"", cel mai recent album al trupei, tradeaza vasta cultura a solistului in ceea ce priveste filozofia si religiile. Cei care i-au urmarit creatiile cunosc inclinatia lui Johan Edlund catre mitologie, insusi numele trupei - Tiamat - desemnand-o pe zeita-dragon a apelor sarate, personaj central al mitului cosmogonic babilonian. Prin urmare, in toamna, fanii vor avea ocazia sa-i vada pe suedezi pentru prima oara in Romania: Lars Johan Edlund Andersson (voce, chitara), Anders Iwers (bass), Lars Sk̦ld (baterie) si Thomas Petersson (chitara) vor sustine un show psihedelic in binecunoscutul stil Tiamat. Organizatorii sunt Metalfan, iar producatorii evenimentului - One Event & Cynyca۪s Masterplan. Biletele costa intre 55 si 65 de RON si vor fi disponibile in jurul datei de 10 august.

JOHAN EDLUND, UN GENIU MUZICAL CU MULTE CHIPURI


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.