Cine vrea sa invete cat mai bine o meserie trebuie sa fure secretele de la maestri. In bucatarie se adevereste cel mai bine aceasta zicala. Si daca maestrii sunt de la Lyon, sansele sunt cu atat mai mari. Bucatarii romani doresc din ce in ce
Cine vrea sa invete cat mai bine o meserie trebuie sa fure secretele de la maestri. In bucatarie se adevereste cel mai bine aceasta zicala. Si daca maestrii sunt de la Lyon, sansele sunt cu atat mai mari. Bucatarii romani doresc din ce in ce mai mult sa se perfectioneze. Participarile la concursurile internationale de gastronomie au trezit in ei dorinta de a se ridica la nivelul inalt al bucatarilor francezi. Patronii vor si ei sa aiba restaurante comparabile cu cele din Occident. De aceea scot bani din buzunar pentru a-si trimite chefii la pregatire. PASIUNE. Marius Avanu, chef la unul dintre cele mai rafinate restaurante din Capitala, a avut norocul sa petreaca 10 zile la Lyon in bucataria unui restaurant de hotel si a unui local ce functioneaza ca atare in regiunea Champagne. Dorinta de a participa la acest schimb de experienta i s-a trezit dupa ce a participat la un concurs de arta culinara la Istanbul. Mai mult, a fost ales de catre specialistii de la Asociatia Nationala a Bucatarilor si Cofetarilor din Turism din Romania sa fie membru al echipei Romaniei la Cupa Kremlin, o competitie de mare amploare din Rusia. ""Ma voi inscrie la cate categorii voi putea si voi lua numai medalii de aur. Ce am invatat la Lyon imi va fi de foarte mare ajutor la orice competitie de arta culinara internationala, la care voi merge!"", spune Marius cu convingere. EXPERIENTA. A ales sa mearga la Lyon si nu degeaba. ""Cine a spus ca Lyonul este capitala mondiala a gastronomiei nu a gresit deloc. De acolo porneste adevarata arta culinara"", recunoaste bucatarul roman. Acolo a invatat ca ""finetea"" este cuvantul de ordine atunci cand vine vorba de prezentarea preparatelor. Marius Avanu nu s-a limitat doar la a invata cum se prepara si se prezinta mancarea. ""A furat"" si cateva din secretele organizarii unei bucatarii. ""Acolo, fiecare stie ce are de facut. Nimeni nu ridica tonul, chiar si ajutoarele de bucatar stiu sa prepare cele mai rafinate feluri de mancare"", declara Marius cu gandul la modul in care se petrec lucrurile in bucatariile restaurantelor romanesti. Cuvinte de lauda a avut si la adresa ospatarilor, care stiu fiecare preparat in parte. In restaurantele din Lyon nu este nevoie ca ospatarul sa bata drumul pana la bucatarie sa ceara detalii, in cazul in care clientul vrea sa afle ce are in farfurie. Marius este convins ca daca fiecare patron de local si-ar trimite bucatarii la astfel de schimburi de experienta, calitatea gastronomiei din Romania va creste considerabil. EXPERIENTA
""Ma voi inscrie la cate categorii voi putea si voi lua numai medalii de aur. Ce am invatat la Lyon imi va fi de foarte mare ajutor la orice competitie de arta culinara internationala la care voi merge!"" RAFINAMENT
""Cine a spus ca Lyonul este capitala mondiala a gastronomiei nu a gresit absolut deloc. De acolo, de la Lyon, porneste, in intreaga lume, adevarata arta culinara"" - Marius Avanu, sef de restaurant


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.