Gogol Bordello este inventtia lui Eugene Hutz. Eugene s-a nascut intr-o familie de tigani din Ukraina, unde a fost influentat de doua intamplari majore: Sonic Youth si explozia de la Cernobal. Prima l-a facut sa-si doreasca sa cante punk la NewYork,
Gogol Bordello este inventtia lui Eugene Hutz. Eugene s-a nascut intr-o familie de tigani din Ukraina, unde a fost influentat de doua intamplari majore: Sonic Youth si explozia de la Cernobal. Prima l-a facut sa-si doreasca sa cante punk la NewYork, iar a doua l-a ajutat sa isi implineasca visul.
STIL. Date fiind conditiile vitrege si pline de radiatii din zona, parintii lui Eugene au plecat unde au vazut cu ochii. Fara satra, insa dintr-o tabara de refugiati in alta, au ajuns intr-un final in SUA. Aici s-a imprietenit cu diversi tipi trecuti ca si el, prin experienta refugierii. Asa a luat fiinta, in 1999, Gogol Bordello (Eugene Hutz - vocal, Sergey Rjabtzev - vioara, Yuri - acordeon, Rea Mochiach - bass, Eliot Ferguson - tobe, Oren Kaplan - chitara, Pam Racine - percutie, Elizabeth Sun - percutie/dans), o adunatura de imigranti ucraineni, israelieni si altii care au inceput sa amestece punk cu flamenco cu dub cu klezmer intr-un stil botezat ""Gypsy Punks"". Pentru ca sunau bine, aratau ciudat si cantau lucruri serioase, in scurt timp au ajuns din underground direct in mainstream, fara a-si schimba stilul. Au fost invitati la unele dintre cele mai tari show-uri de televiziune din State, la concerte si festivaluri importante. Muzica si versurile lor au ramas de aceeasi factura si nu au renuntat la protestele impotriva globalizarii, la atentionarea asupra conditiei refugiatilor si imigrantilor.
PUNK. Si cum Hutz nu putea sa-si uite originea, si-a facut in paralel un alt proiect. Din crajma-n crajma, cu platanele sub brat si transformat in DJ Hutz, omul a batut lumea in lung si-n lat, din Brazila in Bulgaria. Rezultatul: multe chefuri si experienta ca DJ. Colaborarile nasc ideea unui alt proiect, numit J.U.F. (Jewish Ukrainian Freundschaft), numele avand o dubla semnificatie: pe de o parte originea membrilor, iar pe de alta ""tributul"" catre una din trupe lor preferate, D.A.F. (Deutsch Amerikanische Freundschaft), o trupa de industrial/ punk nemteasca. J.U.F. nu este deloc diferita de Gogol Bordello. Canta acelasi lucru, difera doar numarul componentilor. Si daca v-am facut curiosi si va nimeriti prin New York, mergeti la 113, Ludlow St. la Bulgarian Bar, unde il puteti vedea live pe Eugene Hutz, in fiecare joi. Iar daca New York e prea departe, exista si alternativa europeana: Sziget Festival, 15 august, ora 23:00, WAN2 Stage.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.