Adoptiile copiilor romani au reusit sa puna pe jar relatiile europarlamentarilor liberali. Ei recurg la replici dure catre baroneasa Nicholson, pe care o acuza ca a reusit sa forteze mana Guvernului roman sa puna capat adoptiilor.

Sprijinul de care se bucura, acum ceva ani, Emma Nicholson cand, in calitate de raportor pentru Romania al Legislativului de la Strasbourg, batea cu pumnul in masa autoritatilor de la Bucuresti cerand incetarea adoptiilor internationale, a devenit o amintire. Aceiasi colegi care au ajutat-o in demersul sau i-au intors acum spatele, acuzand-o ca i-a dezinformat cu privire la situatia copiilor romani institutionalizati. Schimbarea de opinie a europarlamentarilor s-a facut remarcata printr-o petitie initiata de cativa eurodeputati liberali, in frunte cu Claire Gibault si Jean-Marie Cavada, si depusa in Legislativul european. In text se solicita reluarea infierii copiilor romani de catre familiile straine care au fost afectate de interdictia impusa la cererea baronesei. Documentul a fost adoptat de plen ca o declaratie oficiala a institutiei europene la inceputul lunii iulie, bucurandu-se de sprijinul a 408 parlamentari europeni.
""RAZBOIUL REPLICILOR"". De atunci declaratia celor 408 a devenit un subiect de lupta intre baroneasa Nicholson si semnatarii ei, dar si cu presa romana. Intr-un drept la replica trimis de baroneasa editorialistului Jurnalului National Ralu Filip, ea ii atragea atentia acestuia sa nu tina seama de actiunea comuna a colegilor ei, deoarece acestia au fost dezinformati. In consecinta, Jurnalul National i-a contactat pe deputatii europeni ""aratati cu degetul"" de doamna Nicholson si a reusit sa obtina in exclusivitate o declaratie de la unul dintre coautorii declaratiei Parlamentului European, eurodeputatul francez Claire Gibault.
""Consider ca baroneasa Emma Nicholson si-a pierdut influenta in Parlamentul European si ca se defuleaza cum poate. Ea nu mai are legitimitate si, in orgoliul sau ranit, se agata de tot ce poate"", a replicat Claire Gibault. Intrebata cum comenteaza declaratiile facute de baroneasa in dreptul la replica adresat Jurnalului National in care ii acuza de dezinformare, Gibault a explicat ca semnatarii declaratiei PE nu vor sa faca presiuni asupra Guvernului roman. ""Cea care a pus presiune asupra autoritatilor romane a fost Emma Nicholson, care acum cativa ani a dezinformat Comisia Europeana. Din contra, noi suntem bine informati si va dau exemplul colegului meu Jean-Marie Cavada, care, acum cativa ani, in calitate de jurnalist in televiziunea franceza, a facut multe emisiuni si anchete privind situatia copiilor institutionalizati din Romania. In plus, suntem in contact cu organizatii neguvernamentale pentru protectia copilului din Romania, care ne ofera informatii si statistici"",
ne-a spus Gibault.
PLANGERI. Cu privire la pozitia dura a Emmei Nicholson fata de reluarea adoptiilor internationale, Claire Gibault a subliniat ca deseori chiar primeste plangeri de la romani. Eurodeputata a tinut sa explice ca atat ea, cat si colegii ei inteleg prea bine situatia copiilor romani. ""Si eu sunt mama a doi copii adoptati, iar domnul Cavada este orfan de la doi ani si a trecut prin cinci familii, de aceea militam pentru adoptii.""

Moscovici, printre cei 408 semnatari

NEUTRU. Raportorul pentru Romania, Pierre Moscovici (stanga), a fost nepartinitor privind adoptiile de pe vremea vechii Comisii Europene