La Manastirea Cozia am descoperit povestea unui om pe care credinta in Dumnezeu l-a salvat de la sinucidere. El este acum ieromonah: parintele Antim, muzeograful Manastirii Cozia. Daca mergi la bai la Calimanesti-Caciulata este imposibil sa nu v

La Manastirea Cozia am descoperit povestea unui
om pe care credinta in
Dumnezeu l-a salvat de la sinucidere. El este acum ieromonah: parintele Antim, muzeograful Manastirii Cozia.

Daca mergi la bai la Calimanesti-Caciulata este imposibil sa nu vizitezi si Manastirea Cozia, care este la 200 de metri mai sus de baza de tratament de la Caciulata. Ar fi pacat sa ratezi un monument istoric de la 1386, ctitorit de Mircea cel Batran. Ai avea de vazut nu doar biserica in sine, care este o bijuterie, a carei pictura este inca pe pereti, ci si impresionantul muzeu. Bazele manastirii de calugari de la Cozia au fost puse de sfantul Nicodim de la Tismana si era la vremea ei de inceput una dintre cele mai infloritoare din Tara Romaneasca, mai ales ca Sfantul Nicodim a adus cu el din Muntele Athos reguli monahale pe care le-a instituit si in vetrele ascetice romanesti pe care le-a pastorit.
O VIATA. Parintele Antim este muzeograful manastirii. I-am cerut mai multe informatii despre trecutul manastirii si mi-a povestit destule, ne-a dat carti, ne-a purtat pasii prin turnurile-paraclis ale Coziei. Toate acestea au constituit subiectul unui reportaj deja publicat in urma cu cateva luni. Viata parintelui Antim este o demonstratie vie ca Dumnezeu exista si ca nu-i lasa pe cei care au credinta si nadejde in El. Se vede acest lucru din felul in care, dupa o viata petrecuta in lume, in functii administrative si onorifice inalte, a ajuns sa renunte la tot pentru a se dedica lui Hristos. Si, mai ales, este tulburator cum el, un om aflat in pragul sinuciderii, a ajuns sa-si gaseasca echilibrul si linistea in manastire. A fost director intr-o statiune de cercetare in horticultura si la Liceul Silvic din Ramnicu-Valcea. A lucrat 15 ani in invatamant si a raspuns si de amenajarea horticola la una din vilele lui Ceausescu din zona.

GRIJA. Conducerea manastirii se gandeste la binele nostru


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.