La Varsovia, a fi diplomat polonez proeuropean a devenit sinonim cu a fi neloial interesului national. Urmarea - destituirea din Ministerul de Externe. Negocierile intre Uniunea Europeana si cele 10 state din Europa Centrala si de Est s-au
La Varsovia, a fi diplomat polonez proeuropean
a devenit sinonim cu a fi neloial interesului national. Urmarea - destituirea
din Ministerul de Externe.


Negocierile intre Uniunea Europeana si cele 10 state din Europa Centrala si de Est s-au incheiat cu aderarea acestora, la 1 mai 2004, si cu certitudinea ca Polonia va fi una dintre nucile tari ale familiei europene. La doi ani si mai bine de la momentul 2004, Polonia pare un partener mai dificil si mai imprevizibil ca oricand, noteaza cotidianul Financial Times. Mai nou, regimul de la Varsovia, controlat de gemenii Lech si Jaroslav Kaczynski, lideri ai unei formatiuni cu vederi de dreapta, se concentreaza pe inlaturarea din functii a oficialilor proeuropeni din Ministerul de Externe.
UNUL CATE UNUL. Potrivit Financial Times, Polonia asista, astfel, la o adevarata operatiune de epurare a diplomatiei poloneze, cei demisi fiind acuzati ca ar fi neloiali interesului national. Una dintre victime a fost ambasadorul Poloniei la Bruxelles, Marek Grela. Inlaturat din functie in cursul acestei veri, el a fost invitat apoi de oficialii europeni sa preia un post de conducere in domeniul politicii externe comunitare. Un alt oficial proeuropean, Pawel Swieboda, director al Departamentului pentru Uniunea Europeana din cadrul Ministerului de Externe, isi va parasi postul la sfarsitul acestei saptamani, dupa cinci ani de activitate in functie. Ziarul britanic noteaza ca vederile lui Swieboda nu coincid cu cele ale noului ministru de Externe, Anna Fotyga, apropiat al lui Lech Kaczynski.
RAFUIELI. N-a scapat de remaniere nici ambasadorul Poloniei la Berlin, Andrzej Byrt. El il criticase fara ascunzisuri pe presedintele Lech Kaczynski, dupa ce acesta a starnit un scandal pe marginea publicarii unui articol satiric la adresa lui, de catre un cotidian german. Byrt a fost unul dintre cei aproximativ zece ambasadori rechemati din post dupa ce partidul Lege si Justitie a preluat puterea, anul trecut.
RACEALA. Cutremurul din Ministerul polonez de Externe s-a resimtit si la nivelul partenerilor europeni ai Poloniei. In consecinta, multe state isi anuleaza vizitele ministeriale in Polonia, iar tari precum Germania, Rusia, Ungaria si Lituania au devenit ""dificile"", potrivit surselor citate de Financial Times.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.