Dupa cateva decenii de trai intr-un oras foarte poluat suntem mult mai expusi riscului de infarct miocardic, spun medicii suedezi intr-un studiu publicat in revista ""Epidemiology"". O echipa de cercetatori de la Stockholm County Council coordona
Dupa cateva decenii de trai intr-un oras foarte poluat suntem mult mai expusi riscului de infarct miocardic, spun medicii suedezi intr-un studiu publicat in revista ""Epidemiology"".

O echipa de cercetatori de la Stockholm County Council coordonata de dr. Mats Rosenlund a constatat ca poluarea intensa are efecte negative asupra functionarii inimii. Semnele afectarii cardiovasculare apar dupa aproximativ 30 de ani de trai intr-un mediu poluat, cum este cazul marilor orase. Studiul amplu realizat de echipa suedeza a demonstrat ca in aceste conditii riscul de infarct este cu 40% mai mare decat la persoanele care au respirat aer curat. Dr. Mats Rosenlund a explicat ca aerul poluat provoaca inflamatii cronice si acelereaza aparitia aterosclerozei, boala care poate cauza cardiopatie ischemica, infarct miocardic, accident vascular cerebral. Principalii poluanti responsabili de aparitia acestor afectiuni sunt monoxidul de carbon, dioxidul de sulf, particulele in suspensie si dioxidul de nitrogen. 1.397 de femei si barbati cu varste intre 45 si 70 de ani au luat parte la studiul realizat la Stockholm, intre anii 1992-1994. Cercetatorii au evaluat periodic starea de sanatate a participantilor la studiu, precum si nivelul de poluare al orasului. Aerul poluat a fost gasit responsabil de aparitia sau de agravarea a numeroase afectiuni ale aparatului respirator. Studiile anterioare au demonstrat ca poluarea este principalul factor in aparitia cancerului de plamani. Leucemia poate fi si ea provocata de aerul poluat, arata alte studii. (Oana Antonescu)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.