National Bank of Greece si OTP Bank vor concura pentru preluarea CEC. Negocierile pentru redactarea formei finale a contractului de privatizare vor incepe la 1 august. Una din cele doua banci care au ramas in cursa a avansat in penultima etapa a
National Bank of Greece si OTP Bank vor concura pentru preluarea CEC. Negocierile pentru redactarea formei finale a contractului de privatizare vor incepe la 1 august. Una din cele doua banci care au ramas in cursa a avansat in penultima etapa a procesului de privatizare o oferta de peste 500 de milioane de euro. In ultima etapa, a ofertelor financiare angajante imbunatatite, bancile vor avea posibilitatea sa depuna oferte prin care maximizeaza pretul de vanzare. Negocierile se vor incheia la 23 august, iar ofertele financiare finale vor fi depuse la 31 august. Statul vinde 69,9% din actiuni, pachet in care este inclusa si cota de 9,9% care, potrivit legii, revine Fondului Proprietatea, a carei contravaloare va fi transferata Fondului dupa vanzare. GRECII. National Bank of Greece (NBG) este cea mai mare si mai veche banca din Grecia, avand in tara de origine o retea de 570 de filiale, si alte 290 de unitati in strainatate. Este prezenta pe pietele din Romania, Bulgaria, Serbia si Albania, iar recent a incheiat un acord pentru preluarea Finansbank din Turcia. La sfarsitul primului trimestru 2006, grupul NBG avea active totale de 61,1 miliarde de euro. Profitul consolidat al grupului a fost in 2005 de 750 de milioane de euro. In Romania, NBG a preluat in 2003 Banca Romaneasca si mai controleaza societatile Eurial Leasing, Alpha Insurance Romania si ETEBA Romania, companie de consultanta si brokeraj. UNGURII. OTP este succesoarea Bancii Nationale de Economii, fondata in 1949. In 1990, aceasta a devenit companie publica si a fost redenumita Banca Nationala Comerciala de Economii (OTP Bank). In prezent actionariatul este dispersat, iar titlurile sunt tranzactionate la bursa de valori de la Budapesta. Pentru primul trimestru din acest an, OTP a raportat active totale de 19,4 miliarde de euro. Profitul net al bancii in 2005 a fost de 564,1 de milioane de euro.
OTP Bank mai are operatiuni in Slovacia, Bulgaria, Romania, Croatia, Serbia, Rusia.
In Romania, OTP a preluat in 2004 RoBank, iar ulterior societatea de asigurare Ceccar Romas.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.