Aderarea europeana se va resimti si la nivelul costurilor dintr-un sector care afecteaza mai putin viata de zi cu zi a romanilor - industria cinematografica. Preturile in productia de film vor creste dupa momentul 2007, dar unii producatori au af
Aderarea europeana se va resimti si la nivelul costurilor dintr-un sector care afecteaza mai putin viata de zi cu zi a romanilor - industria cinematografica.
Preturile in productia de film vor creste dupa momentul 2007, dar unii producatori au afirmat, pentru Mediafax, ca Romania isi va putea pastra si dupa aderare locul bun pe harta locatiilor europene de filmare. Acest lucru va fi posibil, spun producatorii, datorita reputatiei pe care Romania o are deja in domeniu si cu ajutorul unor facilitati fiscale pe care ar trebui sa le instituie autoritatile.
SI LA ALTII. Prin comparatie, Cehia si Ungaria au scumpit serviciile de productie dupa aderarea la UE, la 1 mai 2004, iar repetarea fenomenului este inevitabila in Romania, in conditiile in care cele trei tari sunt in competitie directa pentru atragerea realizatorilor de filme din Occident. ""Daca pentru Cehia si Ungaria cresterea a fost cauzata in special de cererea foarte mare si de oferta limitata, la noi va fi cauzata mai mult din punct de vedere psihologic.
Exista un orizont de asteptari destul de ridicat in randul echipelor de filmare. Un procent important al cresterii preturilor va fi cauzat si de cresterea pretului la materiale"", au declarat, pentru Mediafax, surse din cadrul industriei romanesti de cinematografie. Potrivit acelorasi surse, tarifele percepute in Romania vor creste cu aproximativ 10%. Este vorba nu atat despre salariile ce vor fi primite de angajatii romani, cat mai ales despre costuri de inchiriere, pentru materialele necesare confectionarii decorurilor, dar si de pretul energiei. Daca aderarea va avea loc, asa cum este prevazut, la 1 ianuarie 2007, este de asteptat ca scumpirile in industria filmului sa se resimta incepand cu a doua jumatate a anului. Producatorul britanic Gub Neal, care lucreaza in prezent in Romania la pelicula ""The Wind in the Willows"" (""Vantul prin salcii""), crede ca ""va fi o mica crestere, dar la un echilibru intre economia romaneasca si cea europeana se va ajunge in ani de zile"". (Irina Cristea)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.