Guvernul va folosi ""eterna"" metoda a ordonantei de urgenta pentru admiterea Fondului Proprietatea la cota Bursei de Valori Bucuresti. Formarea unui pret de piata relativ stabil depinde de volumul tranzactiilor. Legislatia aferenta Fondul Proprie

Guvernul va folosi ""eterna"" metoda a ordonantei de urgenta pentru admiterea Fondului Proprietatea la cota Bursei de Valori Bucuresti. Formarea unui pret de piata relativ stabil depinde de volumul tranzactiilor.

Legislatia aferenta Fondul Proprietatea (FP) va fi modificata printr-o ordonanta de urgenta, in scopul listarii la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), potrivit pre-sedintelui Consiliului de Supraveghere al societatii, Alexandru Paunescu. FP a fost creat in 2005 ca solutie de despagubire a proprietarilor deposedati de regimul comunist, in cazul in care averile nu li se mai pot restitui in natura, iar listarea la BVB este esentiala pentru aplicarea solutiei.
MODIFICARILE. Potrivit proiectului ordonantei, listarea la Bursa a FP nu va mai fi conditionata de listarea prealabila a tuturor companiilor din portofoliul acestuia. Faptul nici nu era posibil acolo unde statul nu mai era actionar majoritar si de aceea, nu demult, senatorul Varujan Vosganian a lansat ideea ca numai companiile de stat sa inceapa procedurile, conditia din ordonanta urmand sa se opreasca aici.
Dupa aparitia ordonantei, ""pot fi gasite conditiile legale in care BVB si CNVM (autoritatea pietei de capital) sa accepte aplicarea unor proceduri simplificate, avand in vedere faptul ca Fondul este si o constructie sociala"", a mai spus Paunescu.
AVEREA. In prezent, FP detine circa 95% din pachetele de actiuni la cele 114 companii care i-au fost promise de lege, astfel fiind inlaturata alta piedica din procesul de listare. ""Numai activele primite de la Ministerul Economiei acopera 92% din valoarea portofoliului. Daca adaugam si activele primite de la alte ministere, proportia este de peste 95%. Eu am semnat in registrele actionarilor"", a declarat Alexandru Paunescu. Oficialul a sugerat astfel ca absenta la Registrul Comertului a mentiunilor existentei Fondului printre actionarii companiilor respective s-ar putea datora inertiei functionarilor acestora.
""Mai sunt probleme cu pachetele de la AVAS, de pilda, care se rezolva mai greu, dar impactul lor asupra portofoliului este infim"", a mai spus presedintele FP.
PRETUL CORECT. Specialistii spun ca este nevoie de timp si de un volum de tranzactii considerabil la Bursa cu actiunile FP, adica de ""lichiditate"" mare, pentru a se forma un pret de piata relativ stabil si apropiat de valoarea portofoliului, iar pagubitii comunismului sa primeasca prin vanzare un pret bun.
Totusi, dintre cei 150.000 de virtuali actionari, numai 97 si-au pri-mit actiunile fiind la rand alti 1.333 care asteapta decizia Comisiei Centrale pentru stabilirea despagubi-rilor. Astfel, prin convertirea titlurilor de despagubire, actionarii ar detine 1% din capitalul social, potrivit presedintelui FP.
Alexandru Paunescu nu este totusi ingrijorat de problema lichiditatii. ""In curand vor aparea doi-trei actionari care vor avea detineri la Fond de circa 8% din capital"", a spus Paunescu, referindu-se la mostenitorii unor nume legendare precum Malaxa, Auschindt sau Hrisoveloni.

OPOZITIE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.