O noua initiativa a Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii starneste controverse la Tulcea. Desi programul de reconstructie ecologica a Deltei stagneaza, resursa piscicola din Rezervatiei este data pe gratis, iar braconajul e in floare, conducerea ARBDD pare ca are alte prioritati: doreste modernizarea si reabilitarea cantonului Sfantu Gheorghe, situat in zona strict protejata Sacalin-Zatoane din partea de sud a Deltei Dunarii.

Ca atare, a emis un anunt de participare la procedura de adjudecare a contractului pentru servicii de proiectare la respectivul canton. Aici apar primele semne de intrebare. Cantoanele din Delta sunt folosite de agentii ecologi ai ARBDD pentru a se adaposti si sunt, in majoritate, niste constructii simple din lemn cu doua camere si bucatarie. E si cazul cantonului Sfantu Gheorghe. De ce este nevoie de modernizarea pe bani publici a unei astfel de constructii, in conditiile in care cantonul sta in picioare?
CU DEDICATIE? In al doilea rand, in anuntul ARBDD se specifica un alt fapt ciudat: desi e o cladire din lemn, conducerea Administratiei Rezervatiei cere ca reabilitarea sa fie facuta de o societate care sa desfasoare servicii de proiectare a lucrarilor in domeniula€¦ constructiilor hidrotehnice! Mai mult decat atat, respectiva societate trebuie sa fi realizat in ultimii trei ani cel putin un contract care a avut ca obiect ""prestarea unor servicii similare de proiectare in domeniul constructiilor hidrotehnice care a avut valoarea de cel putin 20.000 de lei noi"". Toate aceste conditii prevazute in anuntul de participare au ridicat suspiciunea ca respectivul contract este dat cu dedicatie unei firme apropiate actualei guvernari. Cu atat mai mult cu cat seful Administratiei Rezervatiei, Paul Cononov, face parte din echipa locala de conducere a Partidului National Liberal si a fost numit la conducerea Deltei strict pe criterii politice. Astfel, in primavara, cel poreclit guvernatorul-gunoier a fost acuzat ca a lasat o firma liberala sa se ocupe de igienizarea zonei stuficole strict protejate Grindul Lupilor, desi, potrivit legilor in vigoare, respectiva societate nu avea nici un drept. Termenul-limita pentru depunerea ofertelor de catre societati pentru reabilitarea cantonului Sfantu Gheorghe este 31 iulie 2006.