In casa viitorului, vom fi asaltati cu mesagerie electronica provenita de la electrocasnice. Masina de spalat si frigiderul ne vor trimite mailuri de fiecare data cand vor avea ceva de ""spus"". Proiectul ""casa inteligenta"" tinde sa devina un la
In casa viitorului, vom fi asaltati cu mesagerie electronica provenita de la electrocasnice. Masina de spalat si frigiderul ne vor trimite mailuri de fiecare data cand vor avea ceva de ""spus"".

Proiectul ""casa inteligenta"" tinde sa devina un laborator mondial, in care companii din diverse domenii se intalnesc pentru diverse proiecte high-tech. Grupulete formate din giganti ai businessului global investesc sume importante intr-un bizar feng-shui electronic interactiv. Retelistica wireless pare ca se imbina armonios prin toate incaperile: un touch screen pe masa din bucatarie, frigider care corespondeaza singur cu supermarket-ul, interfata medicala la baie, masina de spalat care te alerteaza prin e-mail, o vaza cu flori din raze de laser, tabloul cu portrete in miscare pe suprafata de plasma sau LCD etc.
""Lucrare necurata"" pentru trei sferturi din populatia globului,
science-fiction pentru multi locuitori la oras, dar fascinatie prezenta pentru o minoritate cu viziuni si fonduri. ""Internet Home Alliance"" este unul din multele proiecte care aduna idei, fonduri si prototipuri pentru ""casa inteligenta"".
COMUNICATIVE. Printre companiile implicate aici se numara Microsoft, HP, Cisco Systems, General Motors, Panasonic, Whirlpool. Recent, in cadrul ""Insperience Studio"" din Atlanta, a avut loc o demonstratie cu ultimele realizari pentru casa inteligenta. Inginerii ""Internet Home Alliance"" au aratat noi modalitati de ""comportament"" pentru cateva electrocasnice.
Fie ca te uiti la tv sau esti undeva in curte si te joci pe laptop, masina de spalat te tine la curent cu actiunile sale: primesti mail sau pe display-ul din camera apare un mesaj text. Reteaua wireless din locuinta a integrat perfect si masina de spalat. Orice disfunctionalitate iti va fi raportata in timp real, oriunde te-ai afla. Acest sistem este programat sa trimita inclusiv mesaje-text pe telefonul mobil.
FERICIRE. Fac toate acestea o viata personala mai linistita? Probabil ca da, pentru un anumit segment de populatie. Ramane insa ca o fantasmagorie pentru sute de milioane de oameni, pentru care apa de la rau, daca nu a fost seceta, este masina de spalat.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.