Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a declarat ieri ca institutia pe care o conduce analizeaza posibilitatea ca Omar Hayssam sa fi parasit Romania la bordul unei masini a Corpului Diplomatic. Duminica seara, la ora 19:00, ministrul

Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a declarat ieri ca institutia pe care o conduce analizeaza posibilitatea ca Omar Hayssam sa fi parasit Romania la bordul unei masini a Corpului Diplomatic. Duminica seara, la ora 19:00, ministrul a fost instiintat ca ""sunt sanse foarte mari"" ca sirianul sa nu mai fie in tara.
STIAU CA FUGE. Pentru a-i lua apararea chestorului general Virgil Ardelean, seful serviciului secret al MAI, ministrul de Interne a precizat ca Directia de Informatii si Protectie Interna ""a transmis, inca din data de 5.05, institutiilor abilitate informatii ca Hayssam ar intentiona sa plece din tara si din nou, in 19.06"". Totodata, seful MAI a spus ca are o propunere pentru inlocuitorul lui Virgil Ardelean, dar nu a vrut sa nominalizeze persoana.
AJUTAT SA IASA. Blaga a precizat ca Omar ar fi putut fi ""ajutat"" sa treaca granita. ""Am convingerea ca Hayssam nu a iesit din tara printr-un concurs de imprejurari, ci ajutat. Institutiile statutului trebuie sa-si faca datoria, sa vedem cine l-a ajutat sa iasa din tara. Analizam si varianta iesirii ilegale din tara a lui Hayssam, fara ca Politia de Frontiera sa fi putut interveni. Adica, de exemplu, printr-o masina a Corpului Diplomatic"", a declarat Blaga. Ministrul a luat legatura cu politia din statele vecine Romaniei, pentru ""a vedea ce a iesit si ce a intrat, inclusiv pe masini ale corpului diplomatic"". In schimb, varianta plecarii sirianului la bordul navei ""Mahoud 4"" nu i se pare plauzibila lui Blaga. ""In bancuri nu prea cred, adica ciobanasul Hayssam, intre berbecuti, s-a urcat el pe vapor. Si acest caz il avem in analiza, dar este numai o ipoteza de lucru"", a declarat Blaga.
ACUZE. Prezent la sedinta Biroului Permanent al Partidului Democrat, seful MAI a acuzat, pentru a doua oara, Parchetul General, care, in opinia sa, ar fi trebuit sa ia masuri pentru ca Hayssam sa nu mai paraseasca Romania. ""Infractiunile de terorism sunt de competenta DIICOT, din cadrul Ministerului Public. Sunt in sarcina exclusiva a procurorului. In aceste cazuri, toate actele de urmarire penala sunt efectuate de procurorul specializat. Orice act de urmarire penala efectuat de un politist ar fi astfel lovit de nulitate. Politia poate efectua acte de urmarire penala in astfel de cazuri numai pe baza unei delegari din partea procurorului"", a precizat ministrul. Seful MAI a aratat ca nu poate sa inteleaga ""cum cineva este atat de vinovat incat sta la beci 180 de zile si cand iese nu mai are nici o interdictie. Inseamna ca a fost tinut cam fortat jos"". Blaga a mai spus ca toate persoanele care au trecut prin arest si au fost eliberate vor fi monitorizate de Politia de frontiera, nu insa si pe teritoriul Romaniei.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.