Reteta aceasta are o poveste care incepe cu ""a fost odata un print..."". Se numea Rudolf al II-lea de Habsburg si avea sa ramana in istorie atat prin initiativa de a schimba orasul de resedinta al uneia dintre cele mai mari si influente dinastii eur
Reteta aceasta are o poveste care incepe cu ""a fost odata un print..."". Se numea Rudolf al II-lea de Habsburg si avea sa ramana in istorie atat prin initiativa de a schimba orasul de resedinta al uneia dintre cele mai mari si influente dinastii europene la Praga, cat si prin supranumele de ""imparatul alchimistilor"". Si asta pentru ca Rudolf al II-lea (1552-1612), retragandu-se la Hradcany, vestitul castel praghez, a atras in jurul sau artisti si savanti, astrologi si magicieni. Printre cei care l-au avut ca Mecena pe urmasul lui Charlemagne (Carol cel Mare) se numara Giordano Bruno si Kepler, dar si Archimboldo, care vreme de 25 de ani a fost pictorul oficial al Casei de Habsburg, sub Ferdinand I, Maximillian I si, bineinteles, personajul la care ne referim aici.
Una dintre cele mai vechi fortarete ale Europei, castelul Hradcany, are, in povestea noastra, legatura directa cu gastronomia. Asta pentru ca intr-un retetar al Casei Imperiale de Habsburg exista si un fel de mancare numit dupa el: ""Kapr Hradcany"". Se spune ca, preparat astfel, deliciosul crap se afla printre preferintele culinare ale lui Rudolf al II-lea.
Cum se prepara? Vechiul retetar ne da urmatoarele indicatii: este nevoie de 4,200 kg de fileuri de crap (evident, cantitatile sunt ca pentru o masa regala!), 750 ml apa, 125 ml otet, o lingurita de piper boabe, o foaie de dafin, o ceapa mica, sare (dupa gust), iar pentru sos - doua linguri cu unt, doua linguri cu miere, 80 g crutoane din turta dulce, 60 g migdale (tocate), o lingura cu prune uscate (taiate), o lingura cu nuci tocate, doua lingurite cu stafide, 125 ml bere neagra (cum altfel, in ""tara berii""?), doua linguri cu piure de prune.
Mai intai se pun otetul, foaia de dafin, ceapa taiata si boabele de piper intr-un vas cu apa sarata. Se fierb timp de 5 minute la foc mic. Se adauga fileurile de crap, taiate in bucati de dimensiune potrivita, si se lasa sa fiarba inca 10 minute. Se scot fileurile din oala, se pun deoparte si se acopera. Intre timp se topeste untul pentru sos intr-o craticioara, se adauga crutoanele de turta dulce si se lasa sa se prajeasca in unt la foc mic. Se adauga migdalele, nucile, stafidele, prunele uscate si la sfarsit mierea. Inainte ca sosul sa inceapa sa se ingroase se adauga zeama in care a fiert pestele. Se toarna in cratita si berea neagra apoi se lasa sa fiarba pana se ingroasa sosul. Se mai poate adauga, dupa gust, piure de prune, ceea ce va face ca sosul sa aiba un gust dulce-picant.
La sfarsit, in acest sos se pun fileurile de peste, care dupa 2 minute se intorc pe partea cealalta si se lasa sa dea rapid in clocot. Se servesc la masa impreuna cu traditionalele galuste din Bohemia, numite knedlic.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.