Ajung pe Litoral ""in interes profesional"". Stiu ca nu voi avea parte decat de plimbari nocturne pe plaja - cat sa simt ca am respirat aerul unui vis sarat. Marea - ca destinatie de vacanta - ramane o optiune pentru alt anotimp. Poatea€¦ la toamna, tarziu. Sau la iarna, cand mirosul de iod si de sare e numai bun pentrua€¦ aerosoli. Intreb un localnic, apoi un bucatar, apoi un turist cu ce aliment ar asocia vacanta estivala. ""Cu braga"" - imi raspunde cel dintai. ""Cu o salata de fructe de mare"", zice si-al doilea, gata sa-mi faca o demonstratie de arta culinara. ""Cu hamsii prajite"", ii tin isonul toate neamurile turistului cu slapii plini de nisip.
Ravasesc amintirile in cautarea unui raspuns maia€¦ personal. Si-mi aduc aminte de prima mea vara la mare, de casa gazdei mele din Mangalia, cu dusul improvizat in gradina cu ajutorul unui butoi plin cu apa incalzita de soare. E mult-mult de-atunci. Dar nu atat de mult incat sa nu-mi aduc aminte de placinta dobrogeana facuta de tanti Chirata. Stiu ca mai am reteta notata pe undevaa€¦
""Se face un aluat din 300 g de faina, sare, 30 g de unt si apa calduta. Se lasa la rece timp de 30 de minute, dupa care se intinde, se unge cu unt, se impatureste si se da din nou la frigider. Se procedeaza ca pentru un aluat de foitaj, impaturindu-l in mai multe randuri si lasandu-l de fiecare data la rece cate 20-30 de minute. Dupa trei-patru ore, se imparte aluatul in doua si se fac doua foi. Prima foaie se asaza pe fundul unei forme pentru tarta, unsa cu unt. Se pune apoi umplutura si se asaza deasupra cealalta foaie. Se unge cu galbenus de ou si se lasa la cuptor trei sferturi de ora. Umplutura clasica este cea de branza sarata, obtinuta din 200 g telemea de oi (pusa la desarat), trei oua si coaja de la o jumatate de lamaie. Se poate face si cu branza dulce. Atunci, la 200 g de branza de oi nesarata se adauga 100 g de orez fiert in lapte cu un baton de vanilie, coaja de la o lamaie, un praf de sare, trei oua, adaugandu-se, facultativ, stafide. De asemenea, se poate face cu branza sarata, oua si marar, sau branza sarata, oua si stevie tocata, sau branza sarata, oua si praz. Exista si placinta dobrogeana cu carne, la care se folosesc o ceapa tocata, oua, pesmet sau faina si, bineinteles, carne tocata, de preferinta carne de oaie sau amestec de carne de vita cu putin porc.""