La doar cateva zile de la demisie, fostul sef al SRI, Radu Timofte, face declaratii tari: vorbeste despre implicarea SRI in ""dispute politice"" si spune ca si-a scris demisia numai dupa ce presedintele Basescu i-a spus ca nu mai are incredere in ser

La doar cateva zile de la demisie, fostul sef al SRI, Radu Timofte, face declaratii tari: vorbeste despre implicarea SRI in ""dispute politice"" si spune ca si-a scris demisia numai dupa ce presedintele Basescu i-a spus ca nu mai are incredere in servicii.

""Imi reprosez multe. De exemplu, imi reprosez ca poate trebuia sa fiu mai insistent o data cu schimbarea puterii, pentru eliberarea mea din functie. Imi reprosez, deci, ca nu am plecat atunci. Mi-ar fi fost mai usor"", a inceput ieri marturisirile fostul director al Serviciului Roman de Informatii, Radu Timofte, dupa ce a fost audiat de comisia parlamentara de control al SRI. O explicatie a regretelor sale, spune Timofte, este si faptul ca nu a reusit sa prevada ca, urmare a evolutiei situatiei, inclusiv politice, s-a ajuns la implicarea SRI in ""diverse dispute politice care au avut si au loc in continuare"". Cat priveste decizia de a demisiona, a explicat fostul sef al SRI, aceasta a venit doar dupa ce presedintele Basescu, care in urma cu aproape un an felicita serviciile secrete pentru reusita din cazul eliberarii ziaristilor, i-a spus ca acum nu mai are incredere in servicii.
DEZVINOVATIRI. Invitat la comisie pentru a da explicatii despre ""adevaratele"" motive ale demisiei sale, dupa cum a precizat secretarul comisiei, deputatul PSD Ion Stan, Timofte a vorbit ulterior si despre implicarea SRI in scandalul Hayssam. El spune ca institutia pe care a condus-o nu este vinovata de fuga sirianului peste granita, caci nu au fost consultati cu privire la eliberarea acestuia din arest si nici a masurilor asiguratorii care se impuneau. Astfel, SRI nu i s-a cerut monitorizarea lui Hayssam. ""SRI nu poate fi si nu trebuie culpabilizat in cazul Hayssam. SRI si-a facut pe deplin datoria in acest caz. Am curaj sa spun ca, daca nu era SRI, Omar Hayssam nu ajungea niciodata dupa gratii"", a sustinut Timofte, conform Mediafax. ""SRI nu poate fi moasa comunala sau pompierul universal al statului roman, deci nu se poate suprapune peste responsabilitatile altor institutii"", a adaugat el. ""Cine suntem noi sa contrazicem medicii care l-au declarat pe Omar canceros in ultimul stadiu sau pe magistratii care au decis ca acesta poate fi eliberat?"", a intrebat retoric Timofte.
RESPONSABIL? Insistand pe ideea lipsei de raspundere a SRI in scandalul Hayssam, care nu a fost solicitat sa-l monitorieze pe sirian, Radu Timofte a afirmat ca procurorul de caz este persoana care ar fi putut cere altor institutii monitorizarea lui Omar Hayssam dupa eliberarea acestuia din arest.
ISTORIC. Pentru a-si sustine afirmatiile, Timofte a vorbit si despre modul in care SRI a actionat in cazul Hayssam, sustinand ca pana la sfarsitul lunii februarie 2005 institutia a transmis factorilor de decizie un numar de aproape 50 de informari cu privire la activitatile desfasurate de Hayssam, ce se constituiau in factori de risc la adresa securitatii nationale. In plus, in debutul crizei determinate de rapirea ziaristilor, tot SRI a fost singura institutie care a certificat implicarea lui Hayssam. In concluzie, spune Timofte, ""este evident"" ca SRI a ""actionat consecvent"" pentru identificarea si semnalarea riscurilor generale de actiunile lui Omar Hayssam.

SOLICITARE PC


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.