Aceleasi metode de a "scapa" din arest - pe motiv de sanatate subreda sau pe vicii de procedura, aceleasi metode de a iesi din tara - linistiti si fara sa-i opreasc`cineva. Asta au in comun persoane pe ale caror nume stau capete de acuzare pentru car

Aceleasi metode de a "scapa" din arest - pe motiv de sanatate subreda sau pe vicii de procedura, aceleasi metode de a iesi din tara - linistiti si fara sa-i opreasc`cineva. Asta au in comun persoane pe ale caror nume stau capete de acuzare pentru care in alte tari ar fi fost uitati in puscarie. Ultimul pe lista se inscrie Omar Hayssam care, bolnav sau nu, cu sau fara metastaze, primul cet`]ean acuzat de terorism de la noi in urma incidentului de anul trecut cu rapirea celor trei jurnalisti, s-a facut nevazut dup` ce a plecat din arest pe motive medicale. Autoritatile romane "presupun" ca ar fi in tara, "banuiesc" ca ar fi plecat in Siria, cert este ca l-au scapat si, date fiind "antecedentele" in materie de astfel de pierderi, slabe sanse sa-l mai gaseasca. In ce priveste "pierderile" anterioare... lista e lunga. Spicuim doar cateva nume.

Fane Spoitoru
Ion Titisor, zis "Fane Spoitoru", spune ca incidentul din 1992 dintr-o discoteca de lux bucuresteana ar fi fost fabricat de oameni care-i vroiau capul. Intr-o emisiune televizata celebrul interlop spunea ca e nevinovat si ca totul incidentul a fost fabricat cu ajutorul presei si ca scopul misculatiei era ca el sa fie scos din afaceri.
In nefastul an 1992, Fane Spoitoru se afla intr-o luxoasa discoteca bucuresteana unde a provocat un incident in urma caruia a fost impuscat de politisti, dar a reusit ca unuia dintre oamenii legii sa-i taie mana cu o sabie. Ulterior, Spoitoru a declarat ca politistul fusese trimis sa-l omoare si ca, dupa ce a fost impuscat, a fost transportat la Spitalul de Urgenta unde doctorii nu vroiau sa-l opereze pentru ca aveau ordin sa-l lase sa moara. Totusi, un doctor se pare ca a avut curajul sa-l opereze pentru asta avand nevoie sa-i faca "infuzie de 8-10 kilograme de sange", dupa cum declara Spoitoru in cadrul unei emisiuni televizate.
A reusit s-o "stearga" in Canada, la sfaturile unor prieteni, care l-ar fi avertizat ca Generalul Pitulescu ii vroia capul. Acolo si-a deschis, impreuna cu o alta familie, un restaurant si a trait binisor 5 ani. A fost nevoit sa se intoarca in tara datorita starii grave de sanatate a tatalui sau asa ca politistii romani au avut ocazia sa-l salte direct de la aeroport.

Alexandru Dinulescu
Fostul presedinte al Bankcoop, Alexandru Dinulescu, a fost condamnat in 1998 la 10 ani de inchisoare pentru luare de mita, pentru ca a primit spaga de la oameni de afaceri in schimbul acordarii unor credite bancare.
Desi politistii credeau ca dosarul e beton si ca acesta o sa stea dupa gratii ani buni, in 1997 avocatii au reusit sa-l elibereze din arest preventiv pe vicii de procedura, asa ca Dinulescu a plecat imediat din tara. A fost dat in urmarire internationala prin Interpol. Abia dupa 6 ani de cautari, cu ajutorul Interpol, Alexandru Dinulescu este arestat in iunie 2003, in Statele Unite ale Americii.
Dupa cateva luni de negocieri a fost extradat in Romania, unde executa pedeapsa de 10 ani, desi a solicitat de nenumarate ori fie eliberarea sa de dupa gratii pe motiv de sanatate, fie rejudecarea cazului.
Dinulescu declara la momentul arestarii ca a plecat din tara pentru ca procurorii i-ar fi spus ca nu sunt dovezi care sa-l incrimineze in cazul falimentului Bankcoop.

Frantisek Priplata
Condamnat definitiv de Inalta Curte de Casatie si Justitie la 8 ani de inchisoare pentru instigare la omor in cazul uciderii liderului sindical al Tepro Iasi, Virgil Sahleanu, pe 2 iunie 2005, Priplata avea inca din 2001 interdictia de a parasi localitatea de domiciliu si teritoriul Romaniei. A beneficiat chiar de o intrerupere a exevcutarii pedepsei, ministrul Blaga criticand la vremea respectiva "usurinta" cu care multe instante dispun aceste intreruperi. Probabil asa se explica de ce astazi el se afla in tara sa natala - Cehia. Mi mult, pe perioada cat a durat procesul o mare parte cehul si-a petrecut-o in libertate desi acuzatia de instigare la omor este foarte grava.
A reusit sa treaca de lucratorii vamali, care nu s-au obosit sa-l retina pe condamnat. Ajuns in cehia a pozat la televiziunile internationale in victima a autoritailor judiciare din Romania.

Gregorian Bivolaru
"Guru" - liderul MISA a primit azil politic in Suedia! Gregorian Bivolaru este acuzat in Romania de intretinerea actului sexual cu un minor, perversiuni sexuale, coruptie sexuala, trafic de minori si tentativa de trecere frauduloasa a frontierei de stat. Bivolaru s-a facut intai nevazut un timp cand a auzit acuzatiile. Fusese dat in consemn la frontiera, asa ca a incercat s-o treaca in mod fraudulos - purtand o peruca blonda ridicola, ajutat de un vames care era membru al miscarii sale. Prins din nou si eliberat pe aceleasi ciudate vicii de procedura, la a doua incercare de trecere a granitei reuseste. Ajunge in Suedia, cu care Romania nu are semnat un acord de extradare. Arestat la Malmo, in cererea sa de azil politic, Bivolaru sustine ca a fost persecutat de autoritatile din Romania. Curtea Suprema de la Stockholm respinge cererea de extradare formulata de Ministerul roman al Justitiei considerand ca acuzele aduse liderului MISA nu au fundament real. Asa ca Suedia ii acorda azil politic.

Ioana Maria Vlas
"Mama FNI", fondul care te ajuta sa dormi linistit, a reusit sa fuga din tara la 23 mai 2000. In calitate de administrator al FNI, alaturi de alte cateva "capete luminate" a reusit sa pacaleasca 300.000 de oameni. A iesit din tara pe la Ruse, dupa care a plecat spre Tel Aviv. Timp de 2 ani a stat ascunsa in Israel. S-a intors in Romania dupa un scenariu televizat intens. Intai a aparut, pentru negocieri, un celebru avoct evreu - Yoram Sheftel - care si-a declarat, intr-o emisiune televizata, disponibilitatea de a negocia cu autoritatile romane intoarcerea clientei sale. In acelasi proces erau implicate nume grele ca Sorin Ovidiu Vantu, dar si actualul presedinte al Senatului, Nicolae Vacaroiu. Jurnalistii de investigatii au reusit sa descopere in trecutul Ioanei Maria Vlas colaborarea cu Securitatea si cu succesoarele acesteia si ca o mare parte dintre sefii filialelor judetene ale FNI eraude fapt fosti ofiteri de securitate iesiti la pensie din SRI sau SIE.
Un "umar de ajutor" pentru FNI ar fi pus chiar fostul premier Radu Vasile care i-ar fi cerut lui Camenco Petrovici, presedintele CEC, sa semneze acordul cu FNI. A fost arestata la intoarcere si, dupa un proces indelungat, are de ispasit o pedeapsa de 27 de ani. Motiv pentru care s-a apucat de dezvaluiri. Dupa terminarea procesului, evident.

Shimon Naor
Shimon Naor, reprezentantul societatii israeliene "Orient Energy Agencies & Services Ltd", este acuzat de trafic de arme si munitie, pentru ca a falsificat certificatele de destinatie ale marfurilor, pentru a putea obtine din partea autoritatilor romane licente de export de armament si munitie. Produsele strategice au ajuns astfel in tari pentru care UE a impus embargou asupra livrarilor de armament: Nigeria si Eritreea.
A declarat ca nu stie nimic despre faptul ca procurorul Cristian Bojinca, de la Parchetul Curtii de Apel Bucuresti, a fost mituit cu 5.000 de dolari. Procurorului in schimbul "atentiei" trebuia sa tergiverseze procesul israelianului.
Shimon Naor: "Eu, fiind inchis in Jilava, aveam un regim mult mai greu decat toti ceilalti detinuti de acolo.
Nu aveam dreptul la vorbitor normal, nu avea nimeni aces la mine si nu aveam cum sa discut cu nimeni, decat in fata supraveghetorilor".
Senatorul Antonie Iorgovan a facut parte din echipa de avocati care l-a aparat pe procurorul Cristian Bojinca.
Shimon Naor a fost reprezentat o perioada de avocata Lidia Peter, care activa in cadrul Baroului Bucuresti. Lidia Peter a fost acuzata si ea pentru ca ar fi intermediat eliberarea clientilor sai.
Pe numele ei procurorii Sectiei Anticoruptie emisesera un mandat de arestare sub acuzatia de dare de mita.
Eliberarea din arest a lui Shimon Naor s-a realizat tot dintr-o neglijenta a procurorilor. Dupa mai multe cereri de eliberare din arest a lui Naor depuse de catre avocatii acestuia, Tribunalul Municipiului Bucuresti hotara inlocuirea masurii arestarii preventive cu interdictia de a parasi localitatea. Parchetul a facut imediat recurs la Curtea de Apel Bucuresti la decizia Tribunalului Capitalei, dar a "uitat", convenabil pentru acuzat, sa ceara prelungirea mandatului de arestare a lui Naor. Acesta a profitat si a plecat urgent acasa, in Israel.

Sorin Samuel Beraru
Celebrul caz Ci-Co SA. Sorin Beraru este acuzat de uz de fals pentru achizitionarea activelor CICO de la SIF Muntenia, folosire cu rea credinta a creditului societatii, dare de mita. In urma unui flagrant in care procurorii urmareau sa demonstreze darea de mita, pe 14 iunie 2002, au fost retinute mai multe persoane: Chaim Heny Steinberg, care il reprezenta pe Beraru, ofiterii - Ion Udangiu, Romeo Badea si Stefan Botea - care trebuiau sa asigure transferul "atentiei" pana la procurorul Georgiana Hosu pentru ca aceasta sa revoce mandatul de arestare emis pe numele afaceristului.
Seful Biroului National Interpol declara ca Beraru a fost localizat ultima data in Africa de Sud.

Zaher Iskandarani
Retinut initial pentru contrabanda in urma unei plangeri depuse de Philip Morris care reclamase faptul ca firma pe care Iskandarani o conducea producea fara licenta tigari L&M, in urma cercetarilor lucrurile se complica.Astfel ca, Zaher Iskandarani impreuna cu alte 3 persoane sunt arestati in 19 mai pentru "initierea si construirea unui grup infractional organizat, avand drept scop comiterea d einfractiuni grave, respectiv contrafacerea si contrabanda de anvergura cu tigari". A beneficiat de "ajutorul" unor reprezentanti ai institutiilor de stat.
Fostul director executiv al DGFP Timis, Iulius Jichici, precum si Gheorghe Gruici, fost adjunct la aceeasi institutie, au fost trimisi in judecata, de procurorii anticoruptie. In fata instantei vor ajunge si consilierul Autoritatii de Control Fiscal al DGPF Timis, Mariana Lambeanu, precum si Jiva Obician, referent la aceeasi institutie. Acestia sunt acuzati ca, in perioada 2001-2004, au intervenit ilegal in desfasurarea unor acte de control efectuate la societati comerciale, precum si la blocarea unor proceduri de executare silita. Ei ar fi favorizat Rama International SRL, apartinand omului de afaceri Zaher Iskandarani.
Prin savarsirea activitatilor infractionale, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de peste 7 milioane $.
Omul de afaceri Zaher Iskandarani a fost pus insa libertate, in iunie, ca urmare a deciziei Curtii de Apel Bucuresti. Odata declansata isteria din cauza disparitiei bolnavului cu metastaze Omar Hayssam, autoritatile romane au descoperit ca nici despre Iskarandarani nu stiu unde e.
Intrat in legatura telefonica in direct la un post privat de televiziune, foarte - cautatul Print al Banatului, cum e cunoscut, a declarat nonsalant ca este in vacanta, in Elvetia, nu are nici o problema si ca sigur va reveni in Romania, intrucat are termen in proces in luna septembrie.
Zaher Iskandarani: "Am plecat in concediu legal, fara nici o problema, n-am nici o interdictie. (...) Eu m-am prezentat la instanta, avem termen pe 21 septembrie, pana atunci n-am nici o problema!"
La acelasi post tv, fostul presedinte, Emil Constantinescu, revenit in peisaj dupa o lunga perioada de "stat in con de umbra", avertiza ca Zaher Iskandarani ar fi colaborator al serviciilor secrete romanesti si ca ar fi protejat de acestea.
Emil Constantinescu: "Patru ani cat am fost presedinte a fost in arest permanent cu cinci procese si cum s-a terminat mandatul meu a fost eliberat si toate procesele au fost inchise. (...)
Problema este a intregului sistem si a faptului ca cei care au colaborat cu securitatea inainte de 89, un sistem de colaborare a serviciilor romanesti, arabe, in special, siriene si KGB, functioneaza si in prezent".


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.