Cunostintele robotilor se inmultesc de la o zi la alta. Devin tot mai ""destepti"",
dar inca le lipseste intuitia.

Inteligenta artificiala este unul din domeniile in care se investesc sume tot mai mari, in proiecte implicandu-se giganti industriali, sectoare militare, organizatii guvernamentale etc. Nu trebuie insa uitati nici pasionatii ""independenti"" si nici site-urile deschise cooperarii via broadband.
Una dintre directiile din ultimii ani este aceea de a reusi sa-i invete pe roboti sa fie ""intuitivi"". Pentru unii cercetatori, a programa un robot pentru o serie limitata de actiuni nu mai este o mare provocare.
""Relatia om-robot nu va functiona daca omul trebuie sa spuna mereu robotului ce sa faca. Trebuie ca androidul sa poata sa fie autonom, sa ia singur decizii"", spune Raja Chatila, cercetator la institutul LAAS (Laboratoire da€™Analyse et da€™Architecture des SystImes) de la Touluse si responsabil al programului ""Cogniron"". Este vorba de un program european de cercetare in care s-au investit peste 8 milioane de euro, dedicat cercetarilor asupra robotilor de companie.
""Sa luam un exemplu: omul vrea sa iasa din camera. Robotul intelege intentia stapanului si se duce sa deschida usa. Daca o deschide doar cinci centimetri inseamna ca a ghicit o intentie, dar nu stie cum ies oamenii pe usa"", adauga Raja Chatila. ""Cogniron"" a debutat in 2004 si fondurile europene se intind pe mai multi ani.
ROBOT ACASA. Pentru Asia, robotul nu este ""masinaria simpatica"".
E un suflet acolo, care trebuie ""integrat"" in lumea oamenilor. Ultimul proiect de acest gen al guvernului de la Seul vizeaza ""un robot in fiecare casa pana in 2020"". Intitulat ""ubiquitous robotic companion"", proiectul isi propune robotei de companie si de paza la preturi mici.
In Coreea de Sud, conexiunile broadband au cea mai mare acoperire din lume.

PROIECT GUVERNAMENTAL