Timp de o saptamana, in perioada 10-17 iulie, fosta ""inchisoare a ministrilor"" de la Sighet s-a transformat in scoala pentru elevii pasionati de istorie. In perioada 10-17 iulie a avut loc a IX-a editie a Scolii de Vara de la Sighet, organiza

Timp de o saptamana, in perioada 10-17 iulie, fosta ""inchisoare a ministrilor"" de la Sighet s-a transformat in scoala pentru elevii pasionati de istorie.

In perioada 10-17 iulie a avut loc a IX-a editie a Scolii de Vara de la Sighet, organizata de Fundatia Academia Civica in colaborare cu Fundatia Konrad Adenauer.
ELEVII. La cursurile Scolii de Vara au participat elevi de liceu, care au fost selectionati pe baza unor eseuri redactate pe o tema data. Tema de anul acesta a fost ""Cand, cum si unde ati aflat prima data de represiunea anticomunista?"", ne-a spus Ioana Boca, secretar stiintific al Fundatiei Academia Civica. Au fost prezenti 100 de elevi din Romania si Republica Moldova. In afara liceenilor selectati dupa criteriul mentionat, pot participa elevi sau studenti care in cursul anului au realizat 12 ore de interviu in cadrul proiectelor de istorie orala ale Academiei Civice.
PROFESORII. In cadrul Scolii au fost sustinute 30 de conferinte, s-au vernisat cinci sali noi la Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei de la Sighet (fosta inchisoare transformata in muzeu) - ""Scriitori in inchisori"", ""Munca fortata"", ""Rezistenta din Maramures"", ""Revolutia ungara din 1956"", ""Cronologia Razboiului Rece"". De asemenea, au fost lansate ultimele volume ale dictionarului ""Victimele terorii comuniste"" de Cicerone Ionitoiu si o noua editie a lucrarii ""Romania sub regimul comunist"" a cercetatorului britanic Dennis Deletant. In paralel cu Scoala de Vara a avut loc colocviul ""Muzeul viu"", la care au participat reprezentanti ai altor muzee si institutii dedicate studiului comunismului din Europa de Est.
ALTFEL DE CURSURI. Elevii au avut ocazia sa audieze conferinte precum ""Comunismul ca mostenire genetica"", sustinuta de criticul literar Dan C. Mihailescu, ""Anul 1946 - Greva Studentilor si alegerile din noiembrie"", a istoricului Virgiliu Tarau, ""Cultul personalitatii in perioada Ceausescu"", abordata de cercetatoarea Anneli Ute Gabany; Christian F. Ostermann. de la Wodrow Wilson Institute din Washington, le-a vorbit elevilor despre ""Directii noi in studierea Razboiului Rece""; Ioan Holander, directorul Operei din Viena, a sustinut conferinta ""Dupa 1956, de la Timisoara la Viena"". Fiecare prelegere a fost urmata de o sesiune de discutii, in care liceenii au adresat intrebari invitatilor.

De la istoria familiei la istoria comunismului

Printre participantii la Scoala de Vara din acest an s-a numarat si Antonela Pana, urmasa a familiei Arnautoiu. Studenta in anul II la Facultatea de Filosofie din Bucuresti, Antonela este nepoata lui Anton Arnautoiu, fratele mai mic al lui Toma si Petre - capi ai miscarii de rezistenta din Fagaras. Interesul pentru istoria mare a plecat de la istoria familiei. ""Daca nu ar exista povestile din familie, nu as avea prea mare tangenta cu istoria, si-a motivat ea prezenta la Scoala de Vara. Despre luptatorii din munti mi-au povestit bunicul, mama, matusile mele. Pe fratele meu nu il intereseaza prea mult subiectul, dar pe mine, da. E a treia oara cand particip. Vin la Sighet pentru ca in afara de istoriile din familie stiu foarte putin despre perioada comunista. In manualele scolare nu se explica prea multe lucruri. Aici e ceva interactiv, interesant, anul acesta am aflat, de exemplu, lucruri interesante despre alegerile trucate din 1946"", a spus descendenta familiei Arnautoiu.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.