Sfaturile privitoare la sanatate abundau in presa romaneasca interbelica. Iata un exemplu prin care femeile, barbatii, copiii si batranii erau sfatuiti sa faca bai de soare, incredibil de faste pentru trup, dar si pentru suflet. ""Un obiceiu care

Sfaturile privitoare la sanatate abundau in presa romaneasca interbelica. Iata un exemplu prin care femeile, barbatii, copiii si batranii erau sfatuiti sa faca bai de soare, incredibil de faste pentru trup, dar si pentru suflet.

""Un obiceiu care tinde a se inradacina la noi este acela al bailor de soare. Inceputul, cum se intampla intotdeauna cu lucrurile bune, este cam timid, insa fara indoiala ca in cativa ani obiceiul se va generaliza. Nimic nu este mai binefacator, mai sanatos, mai regenerator, decat expunerea trupului desbracat de vestminte la razele soarelui. Lucrul acesta este cunoscut. Trupul atletilor greci era bronzat de soarele puternic al Eladei si ajunge sa citam pe Lucian pentru a ne da seama de insemnatatea pe care cei vechi o atribuiau actiunii razelor solare. Actiunea acestora este minunata pentru vindecarea unor anumite boli, cum ar fi scrofuloza sau tuberculozele articulatiunilor sau ale oaselor; insasi omul sanatos beneficiaza enorm dupa urma lor. Se stie azi ca in actiunea binefacatoare a soarelui, rolul capital il joaca radiatiunile ultra-violete, care dau nastere la numeroase actiuni chimice. Astfel, ele comunica o luminozitate temporara sarurilor de uraniu, sulfatului de chinina si esculinei, o luminozitate mai durabila sulfurilor de calciu, de strontiu si de zinc. Aceasta luminozitate se explica prin transformarea pe care aceste substante o exercita asupra razelor ultra-violete. Ele modifica razele cu foarte scurta lungime de unda, deci invizibile, in raze cu lungime de unda mare, care apartin atunci spectrului vizibil.
EFECTE. Dar sa vedem in ce consta fericitele efecte ale razelor solare asupra trupului nostru. Cand cura de soare se face in chip rational, se observa dupa un timp oarecare o tonificare a intregului a intregului organism, o stare de vigoare si de inflorire cu deosebire apreciabila la persoanele anemice, deprimate, slabite. Ranile se inchid, pielea devine neteda, supla, rezistenta, pofta de mancare se mareste si individul are senzatia, complet justificata, a unei regenerari desavarsite. Cum se produc toate aceste fenomene? expunerea la soare a unei persoane sanatoase determina o dilatatie a vaselor capilare si daca baia de soare este reinnoita des, dilatatia acestor vase devine permanenta: afluxul prelungit al sangelui la periferia corpului amelioreaza functionarea pielii, ii da suplete si rezistenta si, fapt extrem de important, decongestioneaza la distanta organele profunde, educand intra€™un cuvant in mod perfect sistemul vaso-motor al pielii, al carui rol insemnat in regularea generala a circulatiei sangelui este bine cunoscut.
Sistemul nervos este influentat si el in bine de lumina solara. Dupa baia de soare, individul resimte o deosebita stare de buna dispozitie, de euforie, cum se zice. O conditie esentiala pentru practicarea bailor de soare este ca tot trupul sa fie expus luminei, si ca antrenamentul sa se faca progresiv. In aceasta ultima privinta ne putem conduce dupa mersul pigmentatiei. In general insa intensitatea arsitei solare si toleranta proprie a fiecarui individ sunt factorii principali dupa care vom regula durata bailor de soare. Persoanele care se pigmenteaza (se inegresc) repede pot face bai prelungite, pe cand indivizii a caror piele se intuneca greu vor fi prudenti, deoarece astfel se expun la inconveniente destul de mari."" (...)

""De Gogu Stefanescu nu ati auzit vorbindu-se prea mult... Ati cetit doar, in rastimpuri, si cu oarecare sfiala, randuri modeste despre un locotenent din aviatie, caruia i se spune simplu, «Gogu» si care e cel mai bun pilot roman. Nu l-a proclamat nimeni erou, na€™a avut niciodata accidente care sa dea de vorbit si mai ales na€™a executat raiduri suspecte, de care sa se vorbeasca luni de zile. Modest, «Gogu» isi plimba silueta in azurul cerului, in acompaniament de motor, inscrie fara tambalau o noua isprava la activ si ramane acelas... Gogu. Odata, l-au intrebat prietenii, asa intra€™o doara: «Tu de ce nu te-ai dus in raidul cutare?», «Pai, ziceau ca nu stiu perfect frantuzeste». (...)"" -
Realitatea Ilustrata, 23 iulie 1931


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.