Dupa atatea lucrari seci, aride despre Campania din Est, simt nevoia unor texte mai omenesti. Stiu de cele doua carti de reportaje ale lui Constantin Virgil Gheorghiu: ""Ard malurile Nistrului"" si ""Cu submarinul la asediul Sevastopolului"". Sa le c

Dupa atatea lucrari seci, aride despre Campania din Est, simt nevoia unor texte mai omenesti. Stiu de cele doua carti de reportaje ale lui Constantin Virgil Gheorghiu: ""Ard malurile Nistrului"" si ""Cu submarinul la asediul Sevastopolului"". Sa le citim sau, cel putin, sa le comandam la
Biblioteca Academiei Romane! Hai la Fisier!

Constantin Virgil Gheorghiu mi-a pregatit o surpriza: nu gasesc ""Cu submarinul la asediul Sevastopolului"". Gasesc in schimb ""Ard malurile Nistrului"" (ce de editii pana in 1944!) si ""Am luptat in Crimeea"". Le comand la sala. De cum le primesc ma apuc de rasfoit. Ma intereseaza mai mult ""Ard malurile Nistrului"". Are si un titlu senzational, facut sa atraga atentia. Parca si vad niste maluri arzand!
EDITII. In cronica sa de la Radio, Perpessicius zice de o carte ""avind pe coperta sugestiva imagine a unui peisaj inecat in fum si flacari"". Probabil ca e cea de-a treia editie, inscrisa pe una dintre paginile de inceput la rubrica: De acelasi autor. Cartea din fata mea are o alta coperta. La fel de sugestiva: ""Ard malurile Nistrului"", scris cu literele unui foc tanar pe rosul de foc extins, dar temeinic, al copertii. Se vede treaba ca eu am prima editie. Titlul complet denuntat inauntru: ""Ard malurile Nistrului. Mare reportaj de razboi din teritoriile dezrobite. Cu o prezentare de Tudor Arghezi"". Tudor Arghezi, care va sa zica!
L-am prins cu fascismul in sac! Textul lui Arghezi ma face sa surad. Al dracului oltean! Sub forma unei scrisori (incepe cu ""Iubite Domnule Gheorghiu""), prezentarea nu-l angajeaza cu nimic pe marele scriitor in plan politic. Nu stiu cum s-au infatisat lucrurile in realitate. Ma indoiesc ca Arghezi a scris textul pe gratis. Din mica fila de manuscris se intelege ca autorul i-a solicitat lui Arghezi o prefata. Si Arghezi ii raspunde ca e atat de talentat, ca n-are nevoie de prefata lui, a lui Arghezi: ""Iti raspund cu o scrisoare personala, nu cu o prefata. Crezi ca indiscutabilului dumitale talent de prospetime i-ar fi si ea de vreo utilitate in librarii?"" Falsa modestie, ca smecherie literara autentificata de manuale!
AMABILITATI. ""Ard malurile Nistrului"" e desigur cartea unui reporter talentat. Insa cartea unui reporter ajuns pe front pentru a scrie ceva ce poate fi publicat sub semnul propagandei de razboi. E o carte violent antibolsevica si usor antisemita. E totusi o carte despre razboiul de dezrobire a Basarabiei. Din Prezentarea lui Arghezi nu se vede asta. Cuvinte frumoase despre reportajul lui C.V. Gheorghiu (alintate cu tamaia ""accent de proza aleasa""), despre avantajele reportajului fata de proza. Cartea propriu-zisa, pentru care s-a solicitat si - sunt sigur - s-a platit Prefata, abia daca e amintita in continutul ei aparte.
Despre ce si cum scrie Constantin Virgil Gheorghiu in ""Ard malurile Nistrului"" se intrezareste cu mare greutate din finalul textului iscalit Tudor Arghezi si datat 9 septembrie 1941: ""De asta data, cu pana poetului scrie soldatul, soldatul in razboi, in lupta cu frontul. Incepi in limba poeziei o literatura mai adevarata decit cele mai multe. Ai norocul, pentru cititorul de slova insufletita, ca aduni in volumul de fata, laolalta, si ca-i confunzi, doi camarazi ai lepadarii de sine, pe poet si pe soldat. Te felicit ca esti biruitor de doua ori si-mi rezerv placerea sa te citesc la tipar"". Poetul a fost amabil si, indiscutabil, a fost eficient.
S-a pus bine si cu oranduirea, a multumit un tovaras de calimara si a incasat o suma frumusica! Fara a se compromite prea tare, recomandand o culegere de reportaje supuse totusi normelor de tamburina ale propagandei. Si totusi, Arghezi nu putea fi mai smecher ca viata. Editura, autorul, regimul au transformat textul ambiguu arghezian intr-o binecuvantare data cartii. Indiferent de scrisul propriu-zis, T. Arghezi aparea la momentul respectiv - si a ramas prin asta si-n momentele ulterioare - ca un nume de rezonanta sub protectia caruia a fost lansat un volum de propaganda de razboi. Smecheria n-a tinut!

LUMEA PRIN CARE TREC


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.