Traditionalul ""Targ de Fete"" de pe Muntele Gaina din judetul Alba a inceput aseara cu un spectacol folcloric si cu o expozitie a participantilor la concursul ""Cultura pentru cultura"" in centrul comunei Avram Iancu.

Punctul culminant al evenimentului are loc insa astazi, cand mii de persoane sunt asteptate sa urce pe platoul din Apuseni, situat la o altitudine de peste 1.400 de metri. Potrivit obiceiului, in zori se tine un Te Deum, urmat de un spectacol folcloric.
Numarul turistilor ar putea fi insa mai mic fata de anii trecuti, sustin autoritatile, pentru ca vremea a fost proasta in ultimele zile, dar si pentru ca drumul care urca din Avram Iancu pe platoul Gaina este
intr-o stare deplorabila.
Targul din acest an a fost si cauza unui conflict intre Consiliul Judetean Alba si Composesoratul Silvic Avram Iancu. Padurarii au cerut o taxa de 18.000 de lei noi pentru folosirea terenului, dar autoritatile judetene au refuzat sa o plateasca. Problema a ramas suspendata, urmand sa se ajunga la o solutie dupa finalul manifestarii.
Targul de Fete de la Gaina a fost atestat prima data in 1816 si se desfasoara in duminica cea mai apropiata de sarbatoarea Sfantului Ilie. (Lucian Dobrater)