Palatul lui Ceausescu din Olanesti a starnit numeroase curiozitati. In primii ani dupa revolutie, cel putin, oamenii se calcau pe picioare sa vada locul despre care se spuneau atatea povesti. Ura fata de dictator a fost la un pas sa se rasfranga si a

Palatul lui Ceausescu din Olanesti a starnit numeroase curiozitati. In primii ani dupa revolutie, cel putin, oamenii se calcau pe picioare sa vada locul despre care se spuneau atatea povesti. Ura fata de dictator a fost la un pas sa se rasfranga si asupra cladirii.

Situat intr-o vale imprejmuita de brazi inalti si vanjosi, departe de ochii indiscreti, palatul de la Olanesti al lui Nicolae Ceausescu atrage inca turisti. Nu la fel de multi ca in primii ani de dupa revolutie. Si nici la fel de inversunati. Vizitatorii. Oamenii nu mai bruscheaza ghizii urland ""aici sunt banii nostri"". Si nici nu mai vor sa smulga robinetele, a caror stralucire galbena ii facea sa creada ca sunt din aur. Ce-i drept, nici robinetii si celelalte obiecte din metal nu mai sunt ce-au fost odata. Au mai coclit pe alocuri, s-au mai uzat. Intacti au ramas peretii placati cu mozaic de Murano, incrustat cu foite de aur, singurele locuri din casa in care se gaseste metalul nobil. Vila este acum la dispozitia noilor ""stapani"". Este unul dintre obiectivele RA-APPS si a gazduit in anii de dupa 1989 inalti diplomati straini, ministri, premieri. Se pare insa ca putini se inghesuie sa-si petreaca noaptea in palatul dictatorului. Inhibati de destinul tragic al celor doi Ceausesti, oaspetii prefera sa innopteze in mult mai modesta cladire de vizavi. Nici presedintele Basescu nu s-a incumetat sa stea decat cateva zile in palat.
DIFERENTE. Cu toate ca pliantele de turism vorbesc de vila lui Ceausescu din Olanesti, in realitate insa sunt doua cladiri: corpul cel vechi si constructia cea noua si faimoasa. Diferenta dintre cladirea terminata in anii a€™70 si cea finalizata in 1989 este, poate, cel mai fidel indicator al evolutiei ascendente a trufiei si pretentiilor dictatorului si ale sotiei sale. Prima este micuta, modesta si, intr-o oarecare masura, calda. Este folosit foarte mult lemn, iar interiorul este impodobit cu obiecte traditionale romanesti. Construita in ultimii ani de dictatura, cand betia puterii atinsese cote maxime, vila cea noua este aproape dubla fata de prima si mult mai sofisticata.
BLESTEM? Cuplul prezidential nu a apucat insa sa se bucure de palatul de la Olanesti. Ironia sortii a facut ca cei doi Ceausesti sa ajunga aici o singura data, intr-o fatidica zi de 13, in august 1989, cand vila a fost terminata. Au venit sa vada cum
le-au fost indeplinite planurile si sa faca eventualele modificari. Inaugurarea oficiala trebuia sa fie la revelionul din 1990. Cu toate ca cei doi erau recunoscuti pentru spiritul carcotas cand venea vorba de planurile lor, in acest caz au fost multumiti. Pentru ca arhitectul si mesterii sa nu si-o ia in cap, Elena Ceausescu a cerut sa fie schimbate placile de lemn de pe masutele din camera de primire cu unele de marmura. Revolutia le-a dat insa planurile si visurile peste cap si le-a fixat un loc de intalnire total diferit de palatul de la Olanesti.

IMPRESIONANT. Vila sotilor Elena si Nicolae Ceausescu a trezit de-a lungul timpului numeroase controverse


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.