Treburile delicate de stat nu se discuta de catre liderii lumii niciodata la conferintele de presa. Tenebrele politicii internationale ascund trocuri secrete, de care nici unul dintre cei care le-au aflat nu mai vrea sa stie. Pentru ca scopul scu
Treburile delicate de stat nu se discuta de catre liderii lumii niciodata la conferintele de presa. Tenebrele politicii internationale ascund trocuri secrete,
de care nici unul dintre cei care le-au aflat nu mai
vrea sa stie. Pentru ca scopul scuza mijloacele.


Omar Hayssam este acuzat de terorism. Sirianul Omar Hayssam dispare subit din Romania tocmai in momentul in care Siria joaca un rol major in aducerea acasa a romanilor prinsi de vaietul razboiului in Liban. De altfel, relatiile discrete ale Romaniei cu Siria dateaza chiar din momentul in care toata tara statea cu sufletul la gura urmarind soarta celor trei jurnalisti rapiti. Astfel, la 28 aprilie anul trecut, ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, a efectuat de urgenta ""o vizita de lucru"" la Damasc.
MESAJUL. ""Programul vizitei a cuprins convorbiri cu ministrul Afacerilor Externe sirian, Farouq al-Shara. Cu aceasta ocazie, ministrul roman de Externe a inmanat sefului diplomatiei siriene un mesaj din partea presedintelui Romaniei, Traian Basescu, adresat omologului, Bashar al-Assad"", spunea la acea data un comunicat al MAE. In zilele noastre, la 18 iulie 2006, Ministerul Afacerilor Externe afirma ca ""domnul Mihai Razvan Ungureanu a avut o convorbire telefonica cu domnul Walid Al-Mouallem, ministrul de Externe al Republicii Arabe Siriene"". Nici mai mult nici mai putin, seful diplomatiei romane a adresat multumiri ""pentru sprijinul si asistenta acordate de autoritatile siriene operatiunilor de repatriere a cetatenilor romani aflati in Liban, atat cu prilejul primului convoi organizat, format din 313 persoane, evacuat prin Siria la 17 iulie a.c., cat si pentru cei peste 400 de cetateni romani care au traversat in aceste zile individual Siria, venind din Liban"".
SPRIJINUL. La randul sau, potrivit MAE, ""ministrul de Externe sirian a afirmat ca sprijinul si asistenta oferite de autoritatile siriene cetatenilor romani reflecta bunele raporturi dintre cele doua tari si a asigurat ca va urmari personal ca operatiunile de repatriere prin Siria a cetatenilor romani din Liban sa se desfasoare in continuare, in bune conditii"".
SCENARIUL. Asadar, se observa ca, la nivel oficial, Siria, tara asezata de Israel pe ""axa raului"", cu aprobarea declarativa a presedintelui american George W. Bush, are relatii ""de lucru"" cu tara europeana afiliata axei Washington - Londra. Mai mult, ministrul sirian se angajeaza sa urmareasca personal soarta romanilor, in conditiile in care sunt in curs de repatriere din Liban mai toate natiile pamantului. Sa spunem ca intelesul ascuns al lucrurilor ar fi micul mare amanunt ca Omar Hayssam este ofiter al serviciului de spionaj sirian. Asa s-ar explica mesajul transmis de ministrul nostru de Externe, din partea presedintelui Traian Basescu, omologului acestuia sirian, in plina criza a jurnalistilor ostatici. Adica: ""Doma€™le, ne intelegem. Stim ce face Hayssam. Vi-l dam pachet inapoi, desigur, nu chiar acum, ca bate la ochi"". Iar promisiunea trebuia respectata, tinand cont ca am ajuns iar la mana Siriei, ca romanii din Liban sa fie repatriati fara probleme.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.