Romania anilor 2000 a cunoscut o brusca imbogatire a vocabularului cu o sintagma noua: ""acuzat de terorism"". De la Ciupercescu, ""grenadierul de la Jean Monnet"", pana la Omar Hayssam, omul care, impreuna cu Mohammad Munaf, ar fi pus la cale ra

Romania anilor 2000 a cunoscut o brusca imbogatire a vocabularului cu o sintagma noua: ""acuzat de terorism"".

De la Ciupercescu, ""grenadierul de la Jean Monnet"", pana la Omar Hayssam, omul care, impreuna cu Mohammad Munaf, ar fi pus la cale rapirea a trei ziaristi romani in Irak, s-au scurs doar cativa ani. Iar sintagma a capatat cu adevarat putere, caci rapirea unor ziaristi romani in Irak nu era de colea si evenimentul a tinut cu inimile cat un purice o tara intreaga. Cu atat mai mult cu cat am aflat cu totii cu stupoare ca totul fusese pus la cale in tara, de catre cetateanul romano-sirian Omar Hayssam si prietenul si partenerul sau de afaceri, cetateanul americano-irakian Mohammad Munaf.
ACUZATIA. Omar a fost desemnat chiar de Presedintia Romaniei ca fiind ""creierul"" care a organizat actiunea soldata cu 55 de zile de captivitate intr-un ""beci al rapitilor"" din Irak a ziaristilor romani Marie-Jeanne Ion, Ovidiu Ohanesian si Sorin Miscoci.
Omar Hayssam a devenit personaj controversat in toata aceasta poveste inca din primele momente ce au urmat anuntului privind rapirea celor trei.
A fost trimis in judecata pentru diverse dosare. Nu si pentru acuzatia de terorism. Initial. Ulterior, pe capul lui a cazut si aceasta acuzatie.
ARESTAT, ELIBERAT. Omar Hayssam a fost ridicat la 5 aprilie 2005 si, desi Presedintia a anuntat ca este acuzat de implicare in rapirea jurnalistilor la Bagdad, a fost arestat preventiv pentru infractiuni economice, intr-un alt dosar. La aproape un an si o luna de la plasarea lui in arest, instanta a acceptat sa-l elibereze, din motive medicale, la propunerea aceluiasi procuror care a cerut ca Omar sa fie arestat preventiv.
Omar este bolnav de cancer, conform expertizelor medicale ale medicilor de la penitenciar, dar si declaratiilor diverselor organizatii de aparare a drepturilor omului din mai multe tari europene, care s-au dovedit interesate de cazul sau si care au militat pentru punerea sa in libertate pe motive medicale. Comisia de expertiza medico-legala a consemnat, in raportul sau, ca tratamentul pentru pacientul Omar nu poate fi realizat in reteaua penitenciarelor, ci doar in unitati oncologice apartinand Ministerului Sanatatii.
DAT IN URMARIRE. Omar a fost dat in urmarire generala dupa ce politistii din Bucuresti nu l-au gasit la locatiile cunoscute, acesta urmand sa fie reincarcerat dupa ce, miercuri, instanta Curtii de Apel Bucuresti a dispus arestarea sa.
Politistii din Bucuresti au inceput sa-l caute miercuri dupa-amiaza dupa ce Biroul Urmariri al Politiei Capitalei a primit mandatul de arestare preventiva pentru 30 de zile emis pe numele lui. Decizia de reincarcerare a fost decisa dupa ce Omar a lipsit consecutiv de la mai multe termene de judecata, iar avocatii nu au putut dovedi prin acte ca acesta ar fi internat intr-un sanatoriu din judetul Prahova. Membrii familiei sale sustin ca nu cunosc locatia in care s-ar afla acesta. Prin urmare, Hayssam a dat (prilejul presedintelui de a lauda serviciile pentru ca s-au prins cine-i capul rautatilor si au eliberat ziaristii - n.r.), dar tot Hayssam a luat (functiile acelorasi sefi de servicii, ieri, o data cu disparitia lui Omar din peisaj - n.r.). (Marina Constantinoiu)

TARICEANU A AFLAT DE LA TELEVIZOR


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.