La sfarsitul lunii trecute, trupa Zdob si Zdub a fost invitata sa cante in deschiderea unuia dintre cele mai prestigioase evenimente rock din lume, Roskilde Festival,cu o traditie de 35 de ani. De-a lungul timpului, la Roskilde au participat cele
La sfarsitul lunii trecute, trupa Zdob si Zdub a fost invitata sa cante in deschiderea unuia dintre cele mai prestigioase evenimente rock din lume, Roskilde Festival,cu o traditie de 35 de ani. De-a lungul timpului, la Roskilde au participat cele mai mari nume ale scenei rock mondiale: Oasis, The Cult, Iggy Pop, Sonic Youth, Bob Dylan, The Cure, Faith No More, Lenny Kravitz, Paul Oakenfold, Soundgarden, Blur, Chemical Brothers, Faithless, Deftones, Tool, Marilyn Manson, Metallica, REM etc. Numarul mare de spectatori (la fiecare editie, aproximativ 100.000) confirma valoarea festivalului. IN DESCHIDERE. ""Au cantat cu Red Hot Chili Peppers, Emir Kusturica, Biohazard si multi altii! Acum, sunt aici: Zdob si Zdub din Moldova!"", au anuntat prezentatoarele si festivalul a fost deschis oficial. Pentru zdubi, participarea la Roskilde (pe care solistul Roman Iagupov l-a definit drept un festival al ""punkerilor intelectuali"") a fost cel mai important eveniment din cariera lor, dupa Sziget Festival. Aproximativ 4.000 de spectatori au urmarit show-ul de 90 de minute al basarabenilor, condimentat cu un Roman ""dotat"" cu o catrinta nationala, adidasi, o sticla de vin frantuzesc si o masca de berbec, se spune pe site-ul zdubilor. Jumatate din trupa a ramas la festival timp de patru zile, pentru a se pune la curent cu noutatile din muzica rock. Asa au ajuns zdubii sa-i auda si sa-i aprecieze pe cei de la Sigur Ros, Kaiser Orchestra si Ruben Ramos & Mexican Revolution. AMINTIRI. Cu ce impresii s-au intors acasa moldovenii? ""In primul rand, vizual se simtea lipsa veceurilor, doar ca, pentru publicul nonconformist de la Roskilde, aceasta nu a reprezentat o problema. La un moment dat, mi-a parut rau ca nu mi-am luat de acasa adidasii vechi; la Roskilde, cu cat arati mai murdar si neordonat, cu atat esti mai bine primit. Am fost si martorii unui maraton al nudistilor, ceva ce nu am mai vazut pana acum! Cat despre fortele de ordine - politia arata mai degraba nostim la acest festival, ai spune ca nu ai de-a face cu politisti, ci cu cativa nonconformisti costumati"", povesteste Roman. Nu au plecat din Danemarca fara suveniruri: un chipiu militar chinezesc pentru Roman si o pereche de ghete pentru Mihai. Cat priveste amintirile gastronomice, pe Iagupov si acum il ustura limba de la cata mancare mexicana a inghitit in acele zile, de i se facuse dor de o farfurie cu ciorba! IMPLINIRE
""Prin anii a€™90 urmaream la MTV astfel de festivaluri, spune Mihai, dar cred ca pe atunci nici nu ne imaginam ca vom ajunge vreodata sa cantam in cadrul unui eveniment de acest fel""
Mihai, Zdob si Zdub IMAGINE
""La un moment dat, mi-a parut rau ca nu mi-am luat de acasa adidasii vechi; la Roskilde, cu cat arati mai murdar si neordonat, cu atat esti mai bine primit. Am fost si martorii unui maraton al nudistilor, ceva ce nu am mai vazut pana acum!""
Mihai, Zdob si Zdub


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.