Faimosii mititei, ciorba de burta, kürtös-colac, seminte de dovleac, fructe, legume, casete ""ultimul racnet"" in materie de manea, covrigi, caini fara precedentii in coada. Artizanat cu plastice. Pe scurt, comert pe Dealul Negr

Faimosii mititei, ciorba de burta, kürtös-colac, seminte de dovleac, fructe, legume, casete ""ultimul racnet"" in materie de manea, covrigi, caini fara precedentii in coada. Artizanat cu plastice. Pe scurt, comert pe Dealul Negru.

Din Ramnicu-Valcea la Pitesti ajungi strabatand vestitul Deal Negru. Serpentine, prapastii. ""Uite-l si p-asta cum intra in fundul tirului!"" Bara la bara, daca ai ghinion. Si de-abia astepti sa mananci micii de la Dedulesti, ca, daca nu faci asta, degeaba ai trecut pe acolo. Te asezi, iti sprijini obosit mainile pe fata de masa uda. Te razgandesti, oricum nu era manierat. Comanzi si mananci. Ciorba de burta nu e chiar asa grozava, dar face 50.000 de lei. Pe un mic, dai 20.000 si pe o salata asortata, la fel. Dar trebuie sa stii care restaurant - daca pot sa-i spun chiar asa - face micii buni cu adevarat. Ai de unde alege, oricum: Elicomida, Sat Bos, Ciciu Undog, Beby, AE Mircea, Roibu, toate carciumioarele, sau ce-or fi, va asteapta. Serviciile sunt cam in raspar, ca doar vadul e mare, dar ti-e foame.
De la masa abia intr-un tarziu vezi ca in parcare exista si un fel de monument: o ciuperca mare de piatra si un zid in semicerc. La cate tiruri sunt parcate, nici n-ai avea cum sa observi asta. Apoi, de-o parte si de alta, dar pe partea dreapta a drumului spre Pitesti, tarabe cu tot ce se poate. De fapt, o mini-piata cu fructe si legume. Ce vand comerciantii veniti din satele dimprejur aici? Pai: struguri romanesti 100.000/kg, de import 130.000/kg, mere cu 50.000, nectarine si piersici cu 10.000 mai scumpe, prune la 25.000, ca doar sunt romanesti, ca si niste mere verzi, micute, la 20.000. De fapt, erau cam singurele fructe autohtone, ca si pepenii, la 20.000/kg.
MARFA DE EN GROS. Merita efortul de a face comert aici, la drumul mare, sub firavele umbrare? De a sta in ploaie, soare sau vant 24 de ore contra a 48 libere? Se pare ca nici nu e prea grozav castigul, ""cam un milion pe zi"", spun vanzatorii. Unii sunt si patroni, altii doar angajati. Cumpara marfa de 4-5 milioane din en gros-uri si o vand in doua sau trei zile, dar pierd multa marfa care se strica. In aer liber, la temperatura de afara... Adauga si ei intre 5.000 si 10.000 de lei la kilogram.
""Dar ce mancati?"", ii intrebam pe tarabagii. ""Mici nu mai mancam de mult, ne e greata, numai mirosul ne provoaca greata, va dati seama..."" Ne dam.

CONVIETUIRE. Mancarea si manelele fac casa buna pe Deal


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.