Ministerul Culturii si Cultelor a dat aviz favorabil proiectului lui Constantin Constanda, proprietarul Parcului Bordei. Pana la aprobarea Planului Urbanistic Zonal de catre consilierii generali va fi doar un pas. Conform aprobarii, Constanda poate sa construiasca imobile
cat Casa Presei.

In urma cu aproape doua saptamani, Ministerul Culturii, prin secretarul de stat Ioan Onisei, a fost de acord cu proiectul omului de afaceri Costel Constanda de a transforma Parcul Bordei intr-un cartier de lux. Asta, in conditiile in care in avizul respectiv era mentionat faptul ca amplasamentul de pe Bulevardul Mircea Eliade-Turgheniev, adica Bordei, se afla in raza de protectie a monumentelor istorice.
Avizul nu a fost semnat nici de ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, nici de secretarul de stat Virgil Stefan Nitulescu, trecuti pe aprobarea cu pricina, ci de colegul lor Ioan Onisei, secretar de stat.
""Eu eram in concediu, avizul a fost dat de Onisei, avand drept de semnatura in locul meu. Aprobarea a fost data in baza propunerii Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice. Ministerul Culturii nu are posibilitatea sa modifice deciziile luate de comisie, aceasta fiind autonoma. Ministerul este practic obligat sa semneze"", ne-a spus Stefan Nitulescu.
PROCES. Pe langa atatea comisii si institutii, Constanda obtine avize peste avize, indreptandu-se cu pasi repezi spre aprobarea Planului Urbanistic Zonal. Odata aprobat, acesta ii va permite investitorului sa construiasca un hotel de lux si vile rezidentiale. Conform studiului istoric de delimitare a zonei de protectie, aprobat de Ministerul Culturii, in Parcul Bordei se poate construi la nivelul cladirilor WTC si Casa Presei Libere. In prima faza, omul de afaceri, care in 2003 devenea proprietarul a 3,3 hectare din Parcul Bordei, a obtinut usor in instanta dreptul de a construi in zona sapte vile de lux si un hotel. Decizia instantei a fost contestata de municipalitate, procesul rejudecandu-se. In prezent, procesul dintre Consiliului general al Capitalei si Constanda se afla la Tribunalul Bucuresti, termenul de judecare fiind la 8 august.

SCANDAL