H5N1 ar fi putut inregistra unele mutatii semnificative. OMS inca nu a dat un raspuns categoric. Insa revista Nature din 13 iulie ofera pe site unele informatii confidentiale legate de acest episod. Recent, Le Monde a publicat un articol care ara
H5N1 ar fi putut inregistra unele mutatii semnificative. OMS inca nu a dat un raspuns categoric. Insa revista Nature din 13 iulie ofera pe site unele informatii confidentiale legate de acest episod.

Recent, Le Monde a publicat un articol care arata cu degetul spre Organizatia Mondiala a Sanatatii, considerata prea discreta in ceea ce priveste evolutia lui H5N1. Se stie ca in nordul insulei Sumatra, la opt membri ai aceleiasi familii a fost identificat H5N1. Sase dintre aceste cazuri sunt urmare a contactului direct si repetat cu bolnavul, o femeie de 37 de ani, care a luat virusul de la pasari.
Susele - forme ale virusului care prezinta unele mutatii fata de virusul mama - descoperite la bolnavi prezinta fiecare in parte modificari de la una la patru, comparativ cu majoritatea suselor aflate in circulatie. Iar un baietel de 10 ani din grupul infectatilor cu H5N1 pare sa fi transmis la randul lui virusul tatalui lui. Susa descoperita la persoanele care au luat virusul de la alte persoane se caracterizeaza prin 21 de mutatii genetice. Numarul mutatiilor pare ""surprinzator"", apreciaza Sylvie Van der Werf, director in cadrul Institutului Pasteur din Franta. Inclusiv Elodie Ghedin, cercetator in genetica la Universitatea din Pittsburgh, s-a aratat mirat in privinta capacitatii virusului de a-si modifica structura.
PROPRIETATE. Aceste informatii relanseaza polemica privind ""statutul"" configuratiei genetice a susei virale descoperite la om. Aceste informatii sunt considerate proprietatea tarilor in care sunt inregistrate cazurile respective si sunt puse la dispozitia unui cerc restrans de cercetatori, apartinand laboratoarelor asociate Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). La finele lui iunie, in legatura cu episodul epidemic indonezian, OMS preciza ca mutatiile genetice intervenite erau ""minuscule"" si ""fara semnificatii"". In ceea ce priveste posibilitatea ca unul dintre membrii familiei indoneziene atinse de virus sa fi fost contaminat de o sursa externa, alta decat familia, OMS a spus ca nu se poate pronunta pana la finalizarea analizelor care se efectueaza in prezent.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.