O echipa de oameni de stiinta francezi a decodat in premiera modul in care organismul nostru lupta cu infectiile. Ei au descoperit cat de important este rolul unor celule, numite celule dendritice, in sistemul de aparare a corpului impotriva virusuri
O echipa de oameni de stiinta francezi a decodat in premiera modul in care organismul nostru lupta cu infectiile. Ei au descoperit cat de important este rolul unor celule, numite celule dendritice, in sistemul de aparare a corpului impotriva virusurilor si a bacteriilor.

Aceste celule (un grup heterogen de leucocite) sunt numite de cercetatorii francezi ""santinelele"" organismului. Celulele dendritice contin o enzima care ajuta la incetinirea procesului de deteriorare a agentilor patogeni, in asa fel incat sa se evite distrugerea lor completa.
Iata care este demersul: mai intai, corpul nostru este ""atacat"" de un virus, de o bacterie sau de un alt agent patogen. Ca urmare a acestui atac, celulele dendritice ""vad"" primejdia, iar apoi izoleaza un fragment reprezentativ al agentului patogen, in acest mod construindu-si contraatacul. Obiectivul celulelor dendritice este dublu. Pe de o parte, ele utilizeaza ""profilul"" inamicului (din fragmentul reprezentativ) pentru a declansa un raspuns imunitar adecvat. Pe de alta parte, ele pastreaza in memorie acest ""incident"", pregatind astfel organismul pentru un al doilea atac. De fapt acest aspect confera originalitate descoperirii efectuate de cercetatorii francezi in cadrul Institutului Curie. Daca in organismul nostru se pastreaza o mostra a inamicului, el va fi mai usor de invins.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.