Liberalii Mona Musca, Valeriu Stoica si Theodor Stolojan, care au criticat in repetate randuri actuala conducere a PNL, au prezentat ieri un document-apel pentru unitatea si relansarea partidului. Ei au aratat ca actuala conducere a dus partidul la 13% in sondaje ""prin agresivitate, vendete si razboi cu principalul aliat"".

""Orice om responsabil din interiorul PNL trebuie sa recunoasca situatia grava in care se gaseste partidul. A sanctiona acei membri care pun sub semnul intrebarii politica actualei conduceri si a ostiliza partenerii de alianta are efecte catastrofale asupra viitorului PNL"", se mai arata in documentul semnat de cei trei liberali. Pentru a readuce partidul in prim-planul vietii politice, Stoica, Musca si Stolojan cer conducerii partidului ca pana in prima saptamana a lunii septembrie sa se pronunte in legatura cu mai multe propuneri ale lor printre care: prezentarea unei strategii pentru stoparea pierderii de credibilitate, deschiderea dialogului in interior, adoptarea unor decizii mature in politica externa, democratizarea partidului, conducerea partidului sa renunte la sprijinul politic pentru acei liberali care nu au facut dovada competentei in functiile incredintate, reintoarcerea PNL spre electorat si respectarea promisiunilor facute in campanie.
O NECESITATE. Consilierul prezidential Theodor Stolojan a aratat ca apelul pentru unitatea si relansarea PNL nu este o ""optiune"", ci o ""necesitate"", fiecare zi de intarziere determinand, in opinia sa, pierderea credibilitatii actualului Guvern si scaderea partidului in sondaje. El a respins ideea ca ar actiona dupa ""impulsuri venite de la presedintele Basescu"" si a mentionat ca aceasta ""face parte dintr-o manipulare promovata de conducerea PNL"". Consilierul prezidential a anuntat actuala conducere liberala ca ""nu trebuie sa-si faca probleme"" din punct de vedere al integritatii si loialitatii sale fata de valorile liberale.
La randul sau, fostul lider liberal Valeriu Stoica a aratat ca apelul amintit a fost necesar si pentru ""a stopa manipularea promovata de actuala conducere a partidului"". El a precizat ca liderii incearca sa-i convinga pe membrii din teritoriu ca cei trei ""disidenti"" ar dori scindarea sau dezbinarea PNL. ""Este nevoie de solidaritate in jurul valorilor si principiilor PNL, iar aceasta trebuie sa fie diferita de solidaritatea de gasca, de solidaritatea agatarii de scaun, de solidaritatea unor interese contrare interesului public si interesului PNL"", a spus Stoica. Stoica a facut referire si la ""experimentul Patriciu-Tariceanu-Olteanu"", precizand ca a avertizat public si in 2000, si in 2004, si in 2005 unde va duce acesta. Cel de-al treilea semnatar al apelului, deputatul Mona Musca, a criticat ""goana dupa functii a unora dintre liberali"", precizand ca nici ea, nici Stolojan sau Stoica nu vor un congres extraordinar si ca nu sunt interesati de functii, ci de ""principii"". ""S-a vazut ca anunite persoane, cand au ajuns intr-o functie, nu au inaltime profesionala pentru a face fata acelei functii"", a spus Musca referindu-se la ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, ""si nu numai"".

PULSUL FILIALELOR LIBERALE