Dupa ""Spitalul cu fantome"" al lui Lars von Trier si ""Decalogul"" lui Kieslowski, incepand de maine,16 iulie, de la ora 22:10, la TVR 2 soseste un alt serial de marca: ""Maestrul si Margareta"", ecranizare dupa romanul satiric omonim scris de Miha
Dupa ""Spitalul cu fantome"" al lui Lars von Trier si ""Decalogul"" lui Kieslowski, incepand de maine,16 iulie, de la ora 22:10, la TVR 2 soseste un alt serial de marca: ""Maestrul si Margareta"", ecranizare dupa romanul satiric omonim scris de Mihail Bulgakov in 1940 si publicat abia in 1966, din cauza cenzurii.

Istoria Maestrului si a Margaretei se intinde de-a lungul celor zece episoade ale serialului de la inceputurile crestinatatii pana in anii a€™30, in Rusia condusa de Lenin si Stalin. Planurile ei se intretaie in mod surprinzator si ambiguu. Iisus Hristos, Diavolul, un scriitor sinucigas, Pilat din Pont, un motan enorm, impatimit dupa votca si trabucuri, si Margareta, cea mai frumoasa femeie din lume, sunt personajele aproape neverosimile ale acestei povesti despre iubire, disperare si mantuire, care a schimbat fata literaturii.
ECRANIZARI. Incercari de a ecraniza in Rusia celebrul roman au fost mai multe, insa regizorul Vladimir Bortko a devenit primul care a reusit sa duca acest proiect pana la capat. ""Maestrul si Margareta"" este cea de-a doua lucrare de anvergura realizata de acest regizor in ultimii ani, dupa serialul ""Idiotul"" (ecranizarea romanului lui Dostoievski), un alt serial de referinta, difuzat deja de TVR Cultural si distins in 2004 cu prestigiosul Premiu ,,Soljenitin"".
Inedit este faptul ca, pentru a respecta nu numai romanul lui Bulgakov, dar si aspectele istorice, regizorul a ales sa intoarca totul pe dos: la Sankt Petersburg a filmat Moscova anilor a€™30, in Bulgaria, palatul lui Irod, iar Golgota a filmat-o in Crimeea.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.