Un interviu pentru obtinerea unui job este, inainte de toate, un dialog. Apoi este o lupta in care fiecare parte incearca sa speculeze slabiciunile celeilalte in avantajul propriu. Nici un interviu nu este identic cu altul.

Exista interviuri prin telefon sau in fata uneia sau mai multor persoane. Companiile mari, din care vor sa faca parte cei mai multi candidati, isi selecteaza cu cea mai mare grija viitorii angajati. Iata de ce, in prezent, candidatul nu mai trece doar printr-un singur interviu, ci prin doua, trei sau chiar patru discutii cu diferite persoane aflate pe diferite pozitii ierarhice.
Pentru inceput veti fi chemat la sediul firmei de recrutare pentru a sustine un test psihologic, unul de abilitati sau un test de inteligenta. In urma rezultatelor, compania de recrutare decide daca veti fi inclus in ceea ce se numeste ""short list"".
TESTE, TESTE... In cadrul firmei, primul interviu se desfasoara de obicei cu o persoana din cadrul departamentului de resurse umane. Nu este exclus ca acest interviu sa fie un test scris. Abia dupa ce rezultatele acestui test sunt centralizate, vi se ofera sansa unui nou interviu. Ca in cazul examenelor, prima conditie pentru trecerea cu bine de acest pas este prezenta. Punctualitatea este foarte importanta, asadar trebuie sa faceti tot posibilul sa nu intarziati. Daca se iveste ceva neprevazut, anuntati pentru a reprograma intalnirea. Intotdeauna trebuie sa va puneti intrebarea din punctul de vedere al angajatorului: ""Ce-mi poate oferi mie acest om?"", construindu-va raspunsurile in functie de aceasta intrebare.
CARE PE CARE. Interviul cu o singura persoana nu este cel mai dificil lucru care vi se poate intampla. De multe ori, la intalnire pot participa mai multe persoane, candidatul fiind astfel supus unui adevarat ""foc incrucisat"". Cel mai bine este sa ii tratati pe toti participantii cu aceeasi doza de atentie.
In cazul interviurilor prin telefon, primul lucru pe care este bine sa-l faceti este sa va gasiti un loc retras in care puteti vorbi. Pentru ca nu va puteti folosi gesturile, concentarea trebuie sa mearga pe o voce hotarata si care sa-i inspire siguranta persoanei de la celalalt capat al firului. La sfarsitul convorbirii telefonice nu trebuie sa uitati sa-i solicitati celuilalt o intalnire ""face-to-face"".

CE TREBUIE SA FACETI