Familiile aristocrate europene incearca din rasputeri sa obtina castelele si terenurile retrocedate din Europa Centrala, nationalizate de regimurile comuniste dupa al doilea razboi mondial.

Putine dintre aceste familii, scrie AFP, au reusit sa intre in posesia bunurilor imobiliare. Dintre acestea, agentia aminteste de recenta restituire a Castelului Bran familiei Habsburg. Cu toate acestea, Romania mai are de rezolvat 90% dintre cele 128.000 de cereri primite. In vecina Bulgarie, fostul rege Simeon traieste astazi in somptuosul palat de Vrania de la Sofia. Ungaria a fost prima tara ex-comunista cu o lege privind compensatiile partiale ale expropriatilor. In Cehia, renumitele decrete Benes nu au fost abolite nici astazi, iar in Polonia, lucrurile stau cel mai rau, scrie AFP.
UNICAT. In ultimii 17 ani, ,politicienii nu au reusit sa redacteze o lege privind restituirile. Polonia devine astfel singura tara postcomunista care nu a avut niciodata o legislatie privind ""jaful exercitat de stat asupra propriilor cetateni"", spune Miroslaw Szypowski, presedintele unei asociatii a proprietarilor funciari. Acesta aminteste ca astazi mai putin de 40% dintre polonezi sunt sustinatorii retrocedarilor.

LA VANZARE