Acum vreo trei saptamani, raul Geoagiu a venit mare si a luat pe sus jumatate din Cartierul Muzicantilor, comunitatea de tigani care, se zice, l-ar fi inspirat pe Budai-Deleanu in scrierea ""Tiganiadei"". Nu e nici un Parpanghel in cartier. Cat ad

Acum vreo trei saptamani, raul Geoagiu a venit mare si a luat pe sus jumatate din Cartierul Muzicantilor, comunitatea de tigani care, se zice, l-ar fi inspirat pe Budai-Deleanu in scrierea ""Tiganiadei"".

Nu e nici un Parpanghel in cartier. Cat adevar e in legenda asta, cu Tiganiada, nu se stie. Ce se stie e ca locuitorii sunt sau erau mari muzicanti, vestiti prin cantecele interpretate la instrumentul numit ""brace"". Ironic, au primit ajutor cate patru sticle de apa si o urare de la viceprimar, care ar fi zis, dupa viitura: ""De ce dracua€™ nu v-a luat pe toti?!"".
INVARTITE. Muzicanti in cartierul muzicantilor? Cam putini. Singurul reprezentant e Florin, care, grabit, ne zice ca n-a mai fost la o nunta de nu stiu cand si ca el si formatia lui sunt specializati in invartite, batute si hategane. Muzicantii au curent electric si gaze pana la jumatatea strazii, spala rufele la rau si au reprezentant in consiliul local, pe care-l acuza ca s-a dat cu autoritatile.
Si acum, cateva destine spalate de viitura. Maria Sticlan, mama lui Iliuta, careia i-a picat casa, ramanand proprietara unui pod de casa, in care si locuieste la nivelul solului, cand nu sta prin spitale din cauza picioarelor umflate. Abraham Marin Lucian, in cazul caruia inspectorii au constatat ca are gospodaria distrusa in proportie de 95%. Bine ca i-au mai ramas cele 5% cu care isi poate lua viata de la capat: cateva bucati de scandura putreda peste care trebuie sa torni benzina ca sa arda. Roza Farcas, cu casa plina de copii. Casa e de fapt o incapere in care dorm nu mai putin de 11 sufletele.
DE RAS. Iliuta e cel mai nervos si cel mai lucid, poate pentru ca a lucrat in strainatate in domeniul metalurgic. El e mai norocos: viitura i-a lasat doi pereti la casa, un stalp de sustinere a acoperisului si cerceii din ureche. ""Doma€™le, io nu va mint. O sa vin sa fac poze aici, sa vada toata lumea cum se traieste in Romania. Pe urma, ma duc la Madrid si lipesc pozele pe strada. Fac Romania de ras"", pufneste Iliuta. Cica Geoagiu e infratit cu comuna Lanvollon-Plohua, din Franta. Asa, si?...

Descremenire
Greu se urnesc lucrurile la Geoagiu-Bai. Primaria nu are o strategie de ansamblu. Investitorii nu s-au asociat intr-o organizatie. Cateva hoteluri, intre care si Diana, sunt in curs de modernizare. Exista facilitati turistice atractive, Hotelul Diana dispunand si de o mica piscina. Sa nu va speriati: particulele de pe luciul apei nu sunt semnele dezinteresului, ci mineralele care dau valoare apelor.

Germisara


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.