Politia si echipa de investigatori care se ocupa de explozia spectaculoasa care a zguduit Manhattan-ul si a pus la pamant o cladire cu trei etaje, ranind 15 persoane, au stabilit cu certitudine cum anume s-a produs incidentul.

Proprietarul imobilului, medicul de origine romana Nicholas Bartha, a fost cel care a provocat aceasta explozie, incercand sa se sinucida, pentru ca nu era de acord sa imparta contravaloarea imobilului cu fosta sotie.
Anchetatorii au descoperit o valva montata pe teava de gaz metan, care n-a facut altceva decat sa lase gazul sa iasa in voie, atat cat sa provoace ditamai explozia, luata de new-york-ezi, intr-o prima faza, drept atentat terorist de genul celor din 11 septembrie 2001.
""Nimeni nu face asa ceva decat daca isi propune sa provoace ceva rau"", a declarat seful pompierilor, care a prezentat concluziile anchetatorilor, citat de ziarele americane.
IN STARE CRITICA. Proprietarul imobilului, Nicholas Bartha, se afla in continuare in spital, in stare critica, prezentand arsuri pe 70% din suprafata corpului, din acest motiv neputand fi interogat de politie nici pana la aceasta ora. Surse apropiate anchetatorilor sustin ca Bartha a incercat sa se sinucida folosind gazul metan de cel putin doua ori.