Iatrogenia. Boala care vine de la abuzul de medicamente sau atunci cand medicul neglijeaza ca un pacient nu e compatibil cu anumite pilule. In Europa, Franta este pe locul I la consumul de medicamente pe cap de locuitor. Potrivit unor cercetari

Iatrogenia. Boala care vine de la abuzul de medicamente sau atunci cand medicul neglijeaza ca un pacient nu e compatibil cu anumite pilule. In Europa, Franta este pe locul I la
consumul de medicamente
pe cap de locuitor.

Potrivit unor cercetari initiate in Franta, noua consultatii medicale din zece se finalizeaza cu prescrierea unui medicament. Asta inseamna un consum de aproximativ 50 de cutii sau de flacoane anual pe cap de locuitor. Dar acest ritm de consum al medicamentelor mareste foarte mult riscul unei boli care are ca punct de aparitie tocmai abuzul de buline. In Franta se vorbeste chiar despre un fenomen. Exista si o boala numita ""iatrogenia"", definita in Dictionarul de Neologisme ca fiind ""producerea unei boli de catre un medicament prescris, luat in doze prea mari sau timp prea indelungat"". Etimologic, iatrogenia poate fi considerata boala provocata de medic. In Franta, in fiecare an, intre 5% si 10% din totalul spitalizarilor sunt puse pe seama acestui fenomen.
CAMPANIE. Aceasta situatie periculoasa a determinat reactii sustinute din partea autoritatilor. Astfel, responsabilii din cadrul asigurarilor de sanatate si asociatiile medicilor prescriptori au ca tema elaborarea unui plan de actiuni concrete menite sa reduca riscurile provocate de consumul iresponsabil de medicamente. Un francez din doi considera ca, inainte de a inghiti un medicament, este necesara informarea asupra efectelor secundare ale acestuia si asupra riscurilor pe care le presupune. Majoritatea francezilor (94%) prefera sa faca schimbari in stilul de viata decat sa urmeze un tratament medicamentos, deoarece medicamentele nu sunt neaparat bune pentru sanatate. Sondajele efectuate in Franta indica procente promitatoare care demonstreaza o atitudine pozitiva fata de medicamente. Exista insa un ""nucleu dur"" de aproximativ 28 de procente care apeleaza sistematic la tratamentele medicamentoase. Acest nucleu este format in principal de persoane cu varste peste 65 de ani. De altfel, potrivit statisticilor, tocmai aceste persoane sunt in principal victime ale efectelor secundare ale medicamentelor. Si aceasta deoarece ele recurg cel mai frecvent la medicamente.

RINICHII


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.