Presedintele american George W. Bush se afla in Germania, intr-o vizita de doua zile, pentru convorbiri pe teme ""fierbinti"" cu cancelarul german Angela Merkel, inainte de a pleca spre summitul G8 de la Sankt Petersburg.

Intalnirea George Bush - Angela Merkel survine intr-un moment extrem de tensionat pe plan international, mai multe crize desfasurandu-se concomitent in lume. Este vorba despre evolutii cu impact major, precum desfasurarea de forte israeliene in Liban, criza rachetelor militare intercontinentale lansate de Coreea de Nord, planul de dezvoltare al armamentului nuclear de catre Iran, marsul Rusiei spre un regim autoritar condus de Vladimir Putin, sau regruparea neasteptat de viguroasa a talibanilor in Afganistan. Cum era si firesc, unele dintre acestea au fost si principalele teme de discutie ale intalnirii desfasurate la Stralsund, in nord-estul Germaniei, o statiune cu 60.000 de locuitori pe litoralul Marii Baltice, in fosta RDG.
IRANUL. Chestiunea fierbinte a Iranului a plasat SUA si Germania pe pozitii similare, determinand-o pe Merkel sa declare ca regimul de la Teheran se inseala daca traieste cu impresia ca exista diviziuni pe tema nucleara in sanul comunitatii internationale. In plus, cancelarul german a avertizat ca daca Iranul nu va raspunde ofertei care urmareste sa tempereze ambitiile sale nucleare, vor fi necesare ""noi demersuri"". Si Bush a avut o atitudine dura fata de Iran, avertizand: ""Iranienii trebuie sa inteleaga ca nu pot tergiversa lucrurile"".
RUSIA SI ENERGIA. In ceea ce priveste Rusia, Bush a tinut sa dea asigurari ca-i va cere lui Putin, la intalnirea G8, sa demareze reformele democratice necesare Rusiei, si va fi ""ferm"" pe aceasta pozitie. ""Voi fi ferm in credinta mea in anumite institutii democratice. Voi fi ferm in convingerea mea ca o societate civila este necesara in Rusia"", a spus Bush. Merkel are insa chestiuni mai pragmatice de rezolvat cu Rusia: ea i-a cerut lui Putin sa semneze Charta europeana a energiei, care asigura ca ambele parti semnatare isi asuma anumite obligatii ""chiar daca Rusia a fost intodeauna un furnizor de nadejde"".

IN GLUMA