Singurul cautator autorizat de aur din Romania are nevoie de o tolba de acte pentru a face 20-30 de grame de metal pretios
pe an. Un adevarat colectionar de avize si taxe, Ioan Catalina cauta aur din hobby.

Ioan Catalina e un batranel vesel si mucalit din satul hunedorean Stanija. Are o casuta chivernisita pierduta pe munte, livada, pasaret. Si o mare pasiune: sa cearna prundul de pe paraie pentru a aduna aur. Strange cam 20-30 de grame pe an.
HARTOGARAIE. El este singurul cautator de aur autorizat din Romania. Are permis de exploatare a aurului aluvionar din a€™99. Sau mai bine spus avea, pentru ca actul trebuie reinnoit in fiecare an. Si, desi e client unic, autoritatile nu reusesc sa-i preschimbe documentul la timp.
""Anul asta am pierdut si cucu care canta pe paraie. Mai trebuie hartia aia, trebuie reactualizata aialalta. Am cheltuit peste un milion de lei numai cu hartiile la Mediu, la Sanatate. Martie, aprilie, mai, iunie. Dar nu, ca mai trebuie ceea, sa merg dupa 1 iulie. La noi ca la nimeni. Mai scap in vreun an, dar de obicei asa merge"", se plange Catalina.
De altfel a adunat pana acum vreo 10 kilograme de hartii: studii de impact asupra mediului, acord de mediu, autorizatie de mediu, autorizatie pentru detinere de substante toxice, aviz sanitar, certificat de urbanism pentru casa morii cu ajutorul careia separa granulele de aur de steril, memorii justificative, acte de concesiune, schita topografica a locului in care lucreaza. ""Am pe un inginer care ma ajuta cu hartiile si-mi face schite. El mi-o facut toate si o tot insistat sa nu renunt. Si n-am reusit sa-i fac nici un lant, ca o luat fiica-mea tot aurul"", ne spune el zambind in barba. Toata afacerea il costa destul de mult. Cateva milioane anual il ajunge concesionarea portiunii de pietris de rau in care scormoneste, 25 de milioane studiul de impact, 2% din aurul adunat se duce la stat ca redeventa miniera si cate altele. ""De aia s-or rasculat Horea si Avram Iancu, ca n-or mai suportat birurile sau impozitele, cum le zic astia. Ne baga biruri si pe apa si pe vant.""
Recunoaste ca-i pagubos si nu strange prea mult aur, dar face asta de placere. Traditie de familie. Ca si bunicul si tatal lui au avut mina lor, pe vremuri.

STIINTA AURULUI