Femeile care beau ceai sunt mai putin expuse riscului de a face calculi sau cancere ale veziculei biliare. Este concluzia unui studiu
realizat de un grup de cercetatori din cadrul Institutului National de Cancer din Betheda, Statele Unite.

Calculii biliari sunt mici formatiuni care apar in vezicula biliara, o glanda care isi elimina secretiile in intestin pentru a facilita digerarea grasimilor. In momentul mesei, in timpul trecerii bolului alimentar in duoden, vezicula se contracta si permite astfel evacuarea in intestin a bilei necesare absorbtiei alimentelor, indeosebi a grasimilor. Cand calculii se formeaza in canalul biliar, ei sunt raspunzatori de ceea ce se numeste colici hepatici - dureri provocate de calculi sau de colecist, in cazul in care este o infectie. O pancreatita acuta poate, de asemenea, sa apara, daca acesti calculi blocheaza canalul pancreatic. Calculii biliari sunt foarte frecventi si in unele cazuri pot ""trece"" fara probleme. Singurul tratament eficient este colecistectomia, adica eliminarea veziculei.
In schimb, cancerul veziculei biliare, desi este foarte rar, este totusi foarte agresiv. Ann W. Hsing si colegii sai de la National Cancer Institute, din Bethesda, au dorit sa determine in ce masura bautorii de ceai sunt mai protejati contra acestor boli, comparativ cu persoanele care n-au obiceiul de a consuma ceai.
CERCETARE. Autorii studiului au monitorizat 627 de persoane suferinde de cancer al canalului biliar, 1.037 de pacienti avand calculi biliari si 956 de persoane care n-au suferit niciodata de aceste boli. Rezultatele, publicate recent in International Journal of Cancer, arata ca in cazul femeilor bautoare de ceai riscul de a avea calculi biliari scade cu 27%, pericolul de cancer al veziculei se reduce cu aproximativ 44% si este cu 35% mai mic riscul de cancer al canalului biliar.
Cercetatorii americani au lansat acest studiu pornind de la statisticile care demonstreaza ca, in ultimii ani, a crescut foarte mult frecventa bolilor veziculei biliare.

D-ALE BUNICII