Ralu Filip, autorul editorialului din Jurnalul National ""Doamna Nicholson, ce pacoste!"", ii raspunde baronesei Emma Nicholson, dupa ce aceasta a trimis un drept la replica in care critica opiniile editorialistului. ""Sunt onorat de faptul ca a

Ralu Filip, autorul editorialului din Jurnalul National ""Doamna Nicholson, ce pacoste!"", ii raspunde baronesei Emma Nicholson, dupa ce aceasta a trimis un drept la replica in care critica
opiniile editorialistului.

""Sunt onorat de faptul ca ati gasit de cuviinta sa raspundeti articolului meu. Va multumesc si, totodata, tin sa va marturisesc regretul ca acest schimb de pareri nu a avut loc cu patru ani in urma. Poate impreuna am fi reusit sa evitam unele greseli cu consecinte dramatice, spre binele copiilor din Romania"", isi incepe replica Ralu Filip.
PROTECTIA COPIILOR. El continua prin a-i spune Emmei Nicholson ca probabil stie ca este, alaturi de Alin Teodorescu - ""bunul prieten"" al acesteia, Octavian Stireanu si Florin Doran, autorul raportului Guvernului Nastase, pe care, de altfel, baroneasa ""l-a apreciat intr-un mod elogios"" si care ""a solutionat o criza si a schimbat cursul politicilor destinate copiilor abandonati"". Mai mult, Filip ii reaminteste lui Nicholson ca in acea perioada era consultantul presedintelui Iliescu in probleme de protectie a copilului. ""Ceea ce nu stiti este ca atunci, la Palatul Cotroceni, sub patronajul presedintelui tarii, se constituise un grup important si reprezentativ care lucra la proiectul unei legi de protectie a copiilor din Romania. Cand ati amenintat Romania cu excluderea din procesul de aderare la UE, nimeni nu s-a mai gandit la protectia copiilor, ci doar la cum sa fie oprite adoptiile internationale si sa fie desfiintate casele de copii"", sustine Ralu Filip.
CONFUZIE. Editorialistul povesteste ca a crescut cativa ani intr-un camin saptamanal si ii explica baronesei ca aceasta experienta l-a ajutat sa faca diferenta intre institutie si continutul ei. ""Multi au confundat casele de copii cu centrele speciale, destinate copiilor cu dizabilitati. Nu casele de copii erau rele, ci oamenii care lucrau in ele. Cu fonduri si programe adecvate, ele erau o solutie mai buna intr-un moment de criza decat imprastierea copiilor prin sate si comune, la familii de someri sau pensionari cu un grad redus de educatie. Dezinstitutionalizarea fortata a dus la aparitia unei «meserii» noi, crescatorii de copii. Iar cand cresterea copiilor este singura sursa de venit, ma indoiesc ca asa ceva se poate numi «familie». Credeti ca in pret intra si afectiunea?"", o intreaba Filip pe Nicholson.
""FRICA AUTORITATILOR"". In plus, Filip sustine ca Florin Moisteanu este ""o victima a dezinstitutionalizarii"", iar ""aceasta conditie impusa Romaniei a generat efecte perverse"". El da drept exemplu ""frica autoritatilor ca nu cumva sa creasca numarul copiilor institutionalizati"". ""Iata de ce serviciile sociale sunt pasive, ferindu-se sa solicite decaderea temporara sau definitiva din drepturile parintesti a celor care isi nenorocesc zilnic copiii. Aceasta era solutia corecta in cazul Florin Moisteanu, a altor copii, pentru a le proteja viata"", arata Filip.
DEZACORD. Raspunzand acuzatiilor de ""neprofesionalism"" referitoare la afirmatia ca in ultimii ani au murit atat de multi copii, incat nimeni nu le mai stie numarul, Filip o contrazice pe baroneasa. ""Va inselati. Numai in 2002 au murit aproximativ 6.000 (0-17 ani). Datele pot fi consultate la Centrul de statistica al Ministerului Sanatatii"", argumenteaza Filip. Totodata, el insista asupra ideii ca mii de copii aflati in asistenta ajung in strada cand devin majori, moment in care obligatiile statului inceteaza. ""Nu stiati acest lucru? Singura solutie este adoptia, nationala sau internationala. Numai prin adoptie este implinit dreptul copilului de a avea o familie din toate punctele de vedere. Mii de copii romani au ramas fara acest drept, pentru ca noua lege interzice adoptia internationala. Cine si ce ne permite sa tintim in cuie destinul acestor copii?"", isi sustine Ralu Filip punctul de vedere.
EROARE. El o contrazice pe Emma Nicholson si in privinta celor 385 de europarlamentari, precizand ca acestia nu au fost deloc dezinformati. In acest sens, Ralu Filip invoca ideea ca solicitarile depuse dupa 2001 au fost legale si ca moratoriul a suspendat adoptia, dar nu a abrogat legea. ""Iata de ce ele trebuie solutionate in conformitate cu vechea lege, si nu cu cea noua, care nu opereaza retroactiv. Este firesc ca fratii sa traiasca separati, unul aici, iar altul in Europa? De ce nu au dreptul sa creasca impreuna, in aceeasi familie? Sau copiii cu dizabilitati din centrele speciale, pe care nici o familie din Romania nu vrea sa-i adopte. La ei v-ati gandit?"", o interpeleaza in final Ralu Filip pe Emma Nicholson.

DEZBATERE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.