Ca urmare a deciziei ANRC de a obliga Orange si Vodafone sa reduca tarifele de interconectare, este posibil ca apelurile catre mobil sa se ieftineasca din toamna. Ce sunt tarifele de interconectare? Daca suni de pe Zapp, de exemplu, in reteaua
Ca urmare a deciziei ANRC de a obliga Orange si Vodafone sa reduca tarifele de interconectare, este posibil ca apelurile catre mobil sa se ieftineasca din toamna.

Ce sunt tarifele de interconectare? Daca suni de pe Zapp, de exemplu, in reteaua Orange, pentru fiecare minut de convorbine, Zapp va plati catre Orange 0,1 dolari (0,83 euro). Ca principiu, absolut toti operatorii telecom platesc astfel de sume atunci cand abonatii lor suna in alte retele de telefonie.
Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) a hotarat sa reduca gradual aceste tarife, in cazul Orange si Vodafone, din septembrie 2006 si pana in ianuarie 2009. Prin urmare, la 1 septembrie, ceilalti operatori vor plati 7,21 eurocenti pe minut pentru apelurile terminate in reteaua Orange si Vodafone. La 1 ianuarie 2009, suma va fi de 5,03 eurocenti pe minut.
Din moment ce se vor reduce cheltuielile, logic ar fi ca celelalte companii de telefonie sa ieftineasca apelurile catre retelele de telefonie mobila. Cei doi mari operatori au impreuna 13,5 milioane de utilizatori.
AU DE ALES. Este posibil ca reducerea tarifelor de interconectare sa duca la o scadere generala a tarifelor pe piata, dar acest lucru ramane la latitudinea operatorilor, ne-a declarat presedintele ANRC, Dan Cristian Georgescu. Ceilalti operatori pot decide sa reduca tarifele pentru a concura prin pret, sau pot folosi aceste sume pentru a creste acoperirea sau pentru a-si imbunatati serviciile, a explicat Georgescu:
""Acest lucru depinde de fiecare operator. Scaderea se poate incadra in diferenta de pret dintre tarifele actuale si cele propuse de ANRC, care este de 3,1 eurocenti.""
Ce spun operatorii? RomTelecom evalueaza in prezent datele din decizia finala a ANRC. ""Decizia ANRC de a stabili tarifele de interconectare in functie de costurile suportate de catre cei mai mari operatori (a€¦) poate fi in avantajul utilizatorilor de astfel de servicii"", ne-a declarat Spyridon Spyropoulos, External Affairs Director, Cosmote Romania. Grupul RCS & RDS a anuntat inca de la sfarsirul lunii aprilie ca va reduce tarifele la convorbirile catre retelele mobile cu pana la 15% imediat ce noile tarife de interconectare vor intra in vigoare.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.