Imbolnavirea de diabet atrage dupa sine imbatranirea prematura cu 15 ani. In plus, diabetul creste riscul bolilor cardiovasculare, sustine o echipa de cercetatori din Ontario (Canada). Revista medicala The Lancet a publicat recent rezultatele unui
Imbolnavirea de diabet atrage dupa sine imbatranirea prematura cu 15 ani. In plus, diabetul creste riscul bolilor cardiovasculare, sustine o echipa de cercetatori din Ontario (Canada).

Revista medicala The Lancet a publicat recent rezultatele unui studiu canadian la care au participat 380.000 de pacienti cu diabet (tip 1 si 2) si peste 9 milioane de subiecti care nu sufereau de aceasta boala.
Autorii au monitorizat pe durata a sase ani cazurile de infarct si de accident vascular cerebral survenite in cadrul acestui amplu esantion de cercetare. Scopul: determinarea varstei la care indivizii, afectati sau nu de diabet, prezinta un risc de a suferi boli cardiovasculare. Astfel, in cazul diabeticilor acest risc apare cu 15 ani mai devreme decat in cazul persoanelor sanatoase. Mai mult, echipa dr. Gillian Booth a ajuns la concluzia ca diabetul creste de patru ori posibilitatea de a suporta consecintele unei boli cardiovasculare, ceea ce explica o buna parte din nivelul ridicat al mortalitatii in randul diabeticilor. Pericolul este cu atat mai mare cu cat glicemia nu este tinuta sub control. Rezultatele studiului justifica recomandarile specialistilor privind adoptarea unor masuri de prevenire a bolilor cardiovasculare destinate diabeticilor.
PREVENIRE. Federatia Internationala de Diabet recomanda medicilor sa considere pacientii cu diabet o categorie cu risc crescut de a suferi boli cardiovasculare. Motiv pentru care medicii sunt sfatuiti sa le prescrie preventiv aspirina, medicamente anticolesterol si antihipertensive. Cercetatorii canadieni au remarcat ca diabeticii sub 40 de ani prezinta totusi un risc moderat de a avea probleme cardiace, in cazul lor medicatia preventiva fiind indicata numai dupa o evaluare amanuntita. In ceea ce priveste repartitia pe sexe, atat femeile cat si barbatii peste 40 de ani cu diabet sunt egali in fata riscului de a suferi complicatii cardiace.
COMPLICATII. Cele mai afectate de diabet sunt vasele de sange, ceea ce antreneaza complicatiile cardiace (infarct miocardic), vasculare (accident vascular cerebral, arterita), vizuale (retinopatie diabetica, insotita de riscul pierderii vederii), renale (insuficienta renala, care poate ajunge la dializa). Tot din pricina afectarii vaselor sangvine, diabetul provoaca neplaceri la nivelul picioarelor: dureri, ulceratii, necroze.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.