Un divort cu cantec, o decizie nefavorabila a justitiei si sechelele ramase din timpul regimului comunist l-au impins pe un american originar din Romania sa vrea sa dispara de pe fata pamantului. Nu oricum, ci luand cu el si casa pe care risca sa o piarda.

Americanii au asistat ingroziti luni la solutia gasita de un medic de origine romana si ungara pentru a reactiona la disputa legala si financiara cu fosta sotie.
DE DRAGUL CASEI. Panica a cuprins cartierul Manhattan din New York cand imobilul de cateva etaje al carui proprietar era Nicholas Bartha a sarit in aer. Anchetatorii au stabilit in scurta vreme ca explozia nu a fost nici rezultatul unui accident, nici al unei lovituri teroriste, ci ""opera"" medicului de origine romana care incercase astfel sa isi puna capat zilelor luand cu el avutia sa cea mai de pret. Gestul disperat al barbatului era o consecinta a deciziei judecatoresti prin care sotia lui capata o cota parte din imobil. Hotararea a fost o grea lovitura pentru Bartha, care de-a lungul anilor facuse eforturi mari pentru a nu fi nevoit sa renunte la cladire. Mai mult, tribunalul care a pronuntat divortul i-a impus sa vanda o parte din imobil pentru a-i plati fostei neveste, evreica de origine, suma de patru milioane de dolari.
RADICAL. La toate aceste probleme, Nicholas Bartha a gasit o solutie extrema, la fel de ciudata ca mai vechiul sau obicei de a monta pe peretii casei obiecte inscriptionate cu zvastica, incercand in mod intentionat sa o indispuna pe sotia sa. ""Nu voi fi expropriat, asa cum au facut comunistii in Romania in 1947. Am spus mereu ca voi pleca de aici doar mort"", a scris el intr-un mesaj adresat sotiei, dar trimis si altor persoane, printre care guvernatorul statului California, Arnold Schwarzenegger.
ANCHETA. Deocamdata, anchetatorii nu au oferit informatii exacte despre cum a aruncat Bartha in aer un bloc intreg. Ipoteza cea mai vehiculata este ca barbatul ar fi provocat o scurgere de gaze. Desi a reusit sa scape cu viata, medicul a suferit arsuri grave, iar pompierii care au intervenit la locul accidentului au declarat, pentru presa din SUA, ca sunt uimiti ca a scapat cu viata. Bartha, care era constient in momentul in care a fost scos de sub daramaturi, a mentinut tot timpul legatura cu pompierii prin intermediul telefonului mobil.

ANTISEMITISM? GREU DE CREZUT