Autoritatea de Valorificare a Activelor statului seamana din ce in ce mai mult cu o institutie amplasata in peisajul romanului pentru copii si nu numai Harry Potter. Totul incepe cu ""a fost o data..."" si se termina cu ""si-am incalecat pe-o sa, si
Autoritatea de Valorificare a Activelor statului seamana din ce in ce mai mult cu o institutie amplasata in peisajul romanului pentru copii si nu numai Harry Potter. Totul incepe cu ""a fost o data..."" si se termina cu ""si-am incalecat pe-o sa, si v-am spus povestea mea..."". Din acest motiv, prin mediile guvernamentale, de afaceri si jurnalistice, cladirea in care functioneaza AVAS a fost botezata ""Palatul Copiilor"".
Presedintele Razvan Orasanu este, in mod evident, un tanar depasit de situatie, dar nu pentru ca s-ar afla la prima tinerete, ci pentru ca e la prima experienta manageriala. Pana acum s-a axat pe aprofundarea limbilor straine, ceea ce nu e totuna, se vede limpede, cu ""limba"" economiei.
Am stat de vorba cu oameni care-i trec prin birou - eu insami am avut ""onoarea"" de a ma afla fata in fata cu domnia-sa - singurele fraze coerente pe care le emite, la intervale dese de timp, sunt de genul: ""asa ceva nu se poate!"", ""asta nu intra in filosofia noastra"", ""dac-ati sti ce multe alte probleme am eu..."", astfel incat, oamenii veniti cu probleme economice la AVAS, simt nevoia sa-l stranga in brate pe presedinte, sa-l alinte, sa-i aline suferinta, sa-i mai ia din sarcini de pe cap, sa-i citeasca povesti cu Harry Potter, cum spuneam, sau macar cu ""Fat-Frumos cu mot in frunte"" si sa-l lase sa picoteasca.
Din cand in cand, presedintele AVAS simte nevoia sa fie cunoscut de toata lumea. Se mai duce la un matinal, mai da o declaratie, organizeaza o conferinta de presa, da un comunicat. Bineinteles ca, din toate acestea, razbate dorinta de a fi lasat in pace sau macar de a nu fi contrazis.
Va dau un sigur exemplu, ales la intamplare din multe altele... AVAS a anuntat recuperarea unei datorii de aproximativ 15 milioane de dolari din vanzarea unor active ale SC Fortus SA Iasi si SC Baneasa SA Voluntari. Ceea ce reprezentantii AVAS au ""uitat"" insa sa mentioneze este valoarea reala a sumelor pe care le are de recuperat de la cele doua companii.
In ciuda insistentelor presei, Autoritatea nu a putut oferi un raspuns in acest sens. AVAS a organizat o licitatie pentru recuperarea unor datorii preluate de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, Electrica Moldova, Distrigaz Nord, datorii detinute de AVAS si ceilalti creditori, asupra celor doua societati comerciale.
In cazul FORTUS SA Iasi s-a
vandut un teren cu o suprafata totala de 40.827,71 mp, partial ocupat de cladiri, situat in Iasi. Pentru recuperarea datoriei BANEASA (IPRS) SA Voluntari, AVAS a scos la vanzare, prin licitatie publica, trei active. Suma totala obtinuta pentru cele trei active este de 29,2 miliarde lei (10 milioane USD).
Intrebarea obligatorie, in cazul acestei actiuni a AVAS, este pentru a afla suma totala care trebuie recuperata. Autoritatea a precizat doar ca suma totala obtinuta in urma vanzarii e de 1.5 ori mai mare decat cea de la care pornise licitatia, dar nicidecum totalul datoriei.
Repet, acesta este doar un exemplu despre activitatea plina de naivitati si incoerente a AVAS, sub conducerea domnului Razvan Orasanu. Aceasta institutie, care trebuia demult desfiintata, mananca banii statului pentru a sluji unor interese care sunt departe de cele ale grupurilor de interese legitime ale economiei romanesti - ca sa ma exprim in limbaj prezidential.
Concluzia mea este ca, atunci cand nu se joaca, AVAS face jocuri pe banii nostri. Iar premierul ar trebui sa inteleaga faptul ca un astfel de tanar promovat intr-un post - cheie fara nicio bruma de pregatire si experienta - ii face mai mult rau decat bine si il vulnerabilizeaza in fata adversarilor sai politici.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.