Ziarele americane au tendinta de a-si reduce formatul, numarul paginilor si chiar cel al angajatilor. In ultima vreme, in Statele Unite exista tendinta de micsorare a ziarelor din punctul de vedere al formatului, dar si al numarului paginilor. Ac

Ziarele americane au tendinta de a-si reduce formatul, numarul paginilor si chiar cel al angajatilor.

In ultima vreme, in Statele Unite exista tendinta de micsorare a ziarelor din punctul de vedere al formatului, dar si al numarului paginilor. Acelasi lucru se poate spune si despre numarul angajatilor.
PENSIONARI ANTICIPATE. La Washington Post, de exemplu, au fost scosi la pensie anticipat aproximativ 70 de reporteri, editori si fotoreporteri si 100 din personalul administrativ. Astfel, cei care depasesc 54 de ani au primit salariul anticipat pe doi ani si au fost rugati sa renunte la slujba. Masura a fost luata ca urmare a scaderii drastice a audientei ziarului. Daca in 1993, Washington Post era citit zilnic de 832.232 de persoane, in primele trei luni ale anului curent ziarul a avut in fiecare zi doar 690.700 de cititori. Si la capitolul publicitate ""The Post"" sta rau. Cu toate ca pe web site reclamele sunt foarte multe, ele nu acopera pierderile cauzate de scaderea publicitatii in ziarul tiparit. New York Times Co. va reduce, de asemenea, numarul angajatilor. Pentru a se limita cheltuielile, din cele 11 ziare pe care le detine (printre care si Los Angeles Times) vor fi concediate 700 de persoane. In 2005, Tribune a desfiintat 185 de posturi, St. Louis Post-Dispatch a redus cu 12% personalul redactional, iar Philadelphia Inquirer, cu 15%. Principalele departamente ""subtiate"" sunt Foto, Economic si Gastronomie.
FORMAT. La capitolul ""marime"" au probleme Los Angeles Times, New York Times, USA Today si Wall Street Journal. Ultima publicatie mentionata isi va reduce latimea cu aproximativ 7,5 centimetri, incepand cu 2007. In ceea ce priveste New York Times, acest ziar a achizitionat un alt tip de hartie tipografica, mai usoara. Drept pentru care conducerea se gandeste serios la reducerea latimii paginii. Daca dimensiunile se micsoreaza, trebuie sa se reduca si continutul editorial. Ce anume va disparea din fiecare publicatie? Ei bine, pe primele locuri sunt caricaturile si rubricile despre cursele de cai sau infractiuni. New York Times, de exemplu, a eliminat pagina cu programe tv pentru ziua de duminica si au concentrat paginile duminicale de stiri regionale intr-una singura.

GREVA IN FRANTA


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.